Публикация

Вземането на проба от носа често дава фалшиво негативен резултат от бързия тест при Омикрон

Вземането на проба от носа често дава фалшиво негативен резултат от бързия тест при Омикрон

Новият щам на SARS-CoV-2 – Омикрон причинява все повече заболявания в България, включително и сред хора, които са ваксинирани с по две дози. Засега най-защитени са тези, които са си поставили и бустерна трета. До момента клиничните данни показват сравнително по-леко протичане на заболяването при пациетите с Омикрон, но все още това не може да се приеме категорично, заради ниския брой наблюдавани случаи. Аналогии с други държави също не могат да бъдат категорични, защото има сериозни различия във възрастовата структура и общия здравен статус на населението.

Със сигурност COVID-позитивните пациенти у нас са много повече от официално обхванатите в статистиката.

На първо място далече не всички хора, които имат някакви симптоми на вирусно заболяване, се обръщат към здравната система, а мнозина си правят у дома станалите много популярни антигенни тестове от аптеката, които никъде не се регистрират. От друга страна, вече се натрупва информация, че пациенти с изявени симптоми имат по няколко отрицателни антигенни теста, преди домашното изследване да даде позитивен резултат. Причината за това може да е и в неправилно изпълнение на действията по вземане на пробата, извършването на теста и отчитането на резултата. Но все повече пациенти забелязват, че тестът дава положителен резултат едва, когато пробата е взета от гърлото, а не от носа, каквато беше масовата практика при предишните пандемични вълни.

Затова в момента препоръката е да се следват стриктно инструкциите на производителите на антигенните тестове за извънболнична употреба и пробата да се взема чрез натривка от гърлото.

Това може да става и самостоятелно от самия пациент пред огледало и при насрещна светлина. Тампонът следва да обтрие зоната около сливиците и увулата (мъжеца).

Златен стандарт за доказване на коронавирусната инфекция си остава RT-PCR диагностиката в професионални лабораторни условия и интерпретация от специалист.

Коментари

Да, има вече доста пациенти с клиника на Ковид инфекция и отрицателни тестове; вероятно това е причината.