Публикация

Изследване на туморни маркери, профилактика след COVID-19 и тест за женско здраве в „ЛИНА”

Изследване на туморни маркери, профилактика след COVID-19 и тест за женско здраве в „ЛИНА”

Медицинска лаборатория „ЛИНА” дава старт на 2022 г. с мащабна профилактична кампания, чиято цел е да насърчи пациентите да обърнат по-голямо внимание на здравето си. В нея са включени различни пакети с изследвания на преференциални цени, които важат през месеците януари и февруари в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Сливен и Ямбол. За тях не се изисква предварително записване на час или направление от лекар. Таксата венепункция и транспортна среда е 2 лв.

 

Профилактични кампании – януари и февруари 2022 

 

Пълно  изследване на кръв на намалена цена от 49,50 лв. на 25 лв.

 

Това е кампанията с най-много анализи:  кръвна картина с 16 показателя + кръвна захар, урея, креатинин, пикочна киселина, общ белтък, албумин, холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, билирубин-общ, билирубин-директен,  алкална фосфатаза (АФ), гамаглутамилтрансфераза (ГГТ), калий (К), натрий (Na) и хлориди (Cl). Изследването дава информация за общото здравословно състояние на пациента, като е препоръчително  да се извършва сутрин на гладно.

 

Коронавирус - биохимичен панел на намалена цена от 62 лв. на 38 лв.

 

Комбинацията от феритин, D–димер, C–реактивен протеин и LDH насочва дали в организма на човек протича възпалителен процес или повишено тромбообразуване.

 

Включен е и скрининговият тест Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 (IgM+IgG ), чийто резултат се изразява като положителен или отрицателен. Тестът е подходящ както за потвърждение на прекарана, така и при съмнение за коронавирусна инфекция (безсимптомна форма или с неубедителни признаци за COVID-19 и отрицателен PCR тест). Той трябва да се извършва поне седмица от началото на симптомите като максимална чувствителност на теста се постига след 14 дни от началото на инфекцията.

*Резултатът от този тест не служи за „зелен сертификат”.

 

Витамин по избор от: Витамин D на намалена цена от 25 на 19 лв. и Витамин B12  на намалена цена от 20 лв. на 16 лв.      

 

Витамин B12 е важен за нормалното функциониране на нервната система и за формирането на червените кръвни клетки, като недостигът му може да доведе до анемия. Препоръчително е поне 20 дни преди изследването да не е приеман под формата на медикаменти или хранителни добавки.

 

Витамин D има многобройни роли в организма, спомагайки за здравината на костите и зъбите, имунната система, мозъка и нервната система, регулиране нивата на инсулин. Той е важен при превенцията на диабет от тип 1 и 2. Изследването на Витамин D се извършва сутрин на гладно, две седмици след спиране на приема на витамини.

 

Скрининг на щитовидна жлеза: TSH + FT4 на намалена цена от 24 лв. на 12 лв.

 

Два от основните хормони, влияещи на щитовидната жлеза са TSH - тиреостимулиращ хормон и FT4 -  свободната фракция на  хормона тироксин. Резултатите  от анализите дават достатъчно точна  представа дали функцията  на щитовидната жлеза  е нормална, повишена  или понижена. Препоръчително е  пациентите да се изследват сутрин на гладно, преди да са пили кафе или други напитки, съдържащи кофеин.

 

Полов хормон по избор от: LH, FSH, Progesterone, Testosterone, Estradiol, Prolactin всеки на намалена цена от 14 лв. на 9 лв.

 

Тази кампания е  подходяща за жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл. Изследването на полови хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия. Пациентите могат да изберат един хормон или да ги комбинират.

 

Някои от хормоните се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone   в 21-ви - 22-ри ден от цикъла. Определянето на Testosterone е добре да става сутрин до 11 ч., когато нивата му са най-високи.

 

Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

 

Туморен маркер по избор от: CEA, total PSA, CA 125, CA 15-3, CA 19-9, AFP на намалена индивидуална цена от 17 лв. на 10 лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират.

 

CEA (карцино-ембрионален антиген) се използва при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума. 

Total PSA (простатспецифичен антиген) е единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простатната жлеза. 

CA 125 е маркер за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника. 

CA 15-3 е маркер за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.

CA 19-9 е раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - рак на панкреаса, дебело черво, жлъчен мехур. 

AFP (Алфа фетопротеин) маркерът се използва при диагностика на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб.

 

Профилактичната кампания с изследвания на туморни маркери е насочена предимно към пациенти, които имат установено онкологично заболяване и подлежат на редовно проследяване. Повечето от тези маркери са специфични за конкретен орган, но също така е възможно да се повишат и при наличие на туморен процес с друга локализация, както и много от тях могат да се повишат неспецифично при процеси, които не са с туморен произход, най-често възпалителни изменения на съответния орган. Затова е добре резултатите от тези изследвания да бъдат консултирани с лекар и интерпретирани съобразно конкретното състояние на пациента и в комбинация с други лабораторни или образни изследвания.

 

Тест за женско здраве Фемофлор скрийн на намалена цена от 98 лв. на 88 лв.

 

Чрез него едновременно се изследват микробите, нормално съществуващи в женската полова система, най-честите причинители на бактериална вагиноза и на сексуално предавани инфекции. Фемофлор скрийн е подходящ за анализ на състоянието на гениталната микрофлора при клинично здрави жени. Тестът е препоръчителен и при симптоми или лабораторни данни за генитално възпаление при жени; при планиране на бременност или при стартиране на процедура по асистирана репродукция; след продължителен прием на антибиотици, хормони, цитостатици и др. 

 

Фемофлор скрийн е единственият тест, който определя общия брой микроорганизми във вагинален и цервикален секрет. При него се изчислява относителния дял на лактобацилите към общия брой микроорганизми, за да се оцени състоянието на нормалната микробиота. Посочва се и процентът на най-честите причинители на бактериална вагиноза. Важно предимство е количественият анализ на Candida, Ureaplasma и Mycoplasma hominis.

 

Каква проба е необходимо да бъде оставена в лабораторията? Вагинален + цервикален секрет, взет предварително от гинеколог.  Резултатът от изследването е готов за 3 работни дни.

 

С условията и изискванията за извършване на теста можете да се запознаете тук: https://bit.ly/326c3pm

 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Сливен и Ямбол.

Коментари