Публикация

Уртикария при COVID-19? Запазете спокойствие!

Уртикария при COVID-19? Запазете спокойствие!

Коронавирусната инфекция вълнува ежедневието ни вече 2 години и едно е сигурно – всеки може да се сблъска с нея и при всеки тя преминава по различен начин. Симптомите са най-различни и изникват нови през всеки нов ден от протичането на заболяването.


Копривната треска, позната още като уртикария, също се оказа в полезрението на COVID-симптоматиката. Редица преболедували регистрират кожния обрив като част от „палитрата“ на заразата. Кога се появява уртикарията и кои органи засяга? Какво я провокира и какви са симптомите? Отговорите на тези въпроси дава д-р Мария Иванова, алерголог към Токсоалергичното отделение в Клиника „Спешна токсикология“ на Военномедицинска академия (ВМА).


Д-р Иванова, част от пациентите регистрираха и уртикарията като симптом на инфекцията. Как се проява тя и какви поражения нанася, когато е в комбинация с COVID-19? Ограничава ли се в едни и същи прояви или може да се каже, че има различни видове?

Оказа се, че уртикарията е чест симптом, който може да се прояви дори преди фебрилитета. Тя е част от коронавирусната инфекция и е проява на придобилата известност цитокинова буря. През последните месеци все по-често се говори и за т.нар. брадикининова буря при COVID-19, също част от „екстрите“ на тази инфекция. Добрата новина е, че използваните за овладяването на уртикарията кортикостероиди са важна част от терапията на самата инфекция.


Ранен симптом на коронавирусната инфекция ли е уртикарията и само кожата ли засяга или може да се наблюдава и по други органи? Какви са симптомите при появата на самата уртикария – само кожен обрив или има още?

Уртиките са бързопреходни обривни единици, но при този тип инфекция се среща и уртикария васкулит – едно доста по-упорито и изключително неприятно състояние. А когато към това се добавят и отоците, нещата често излизат от контрол и се налага прилагането на високи дози кортикостероиди и антихистамини.


Има ли зависимост между появата на уртикария и по-тежко протичане на заболяването? За слънчевата уртикария казват, че „обича“ жените. Има ли такова наблюдение при копривната треска, когато е свързана с COVID-19?

Уртикарията по време на коронавирусна инфекция наистина е по-честа при дамите, но и заболяването уртикария предпочита дамския пол. Този симптом е проява на повишеното ниво на медиаторите на възпалението, като тяхна логична физическа изява е копривната треска. Появата на копривна треска в хода на дадено заболяване е често срещан феномен, коронавирусната инфекция не прави изключение в това отношение.


Алергична проява ли е уртикарията по време на коронавирусната инфекция? Има ли информация какво я провокира – самият вирус, лечението, друг фактор?

Уртикарията при вирусна инфекция не е алергия в тесния смисъл на думата. Не ми е известно проучване на темата какъв е механизмът при този тип инфекция. Вероятно той е същият както и при другите инфекции – активация на комплемента с участие на антитела или друга причина, водеща до „изръсване” на медиаторите на възпалението. Това, което наблюдаваме в нашата клиника, е честото съвпадение на манифестиране на уртикариалните обриви, едновременно с образуването на антитела. Това вероятно е обяснение на по-лекото протичане на COVID при пациентите с уртикария.


Много често този тип уртикария се бърка с медикаментозна алергия и става причина за прекъсване на правилната антибиотична терапия! Уртикариалните обриви не означават непременно алергия, напротив – част от уртикариите се овладяват именно с противовъзпалителна антибиотична терапия.


Възможна ли е появата на подобни обриви и като част от т.нар. постковид синдром? С какви оплаквания идват при Вас пациентите след прекаран COVID-19?

Уртикарията не е част от постковидния синдром, но много често месец-два след коронавирусната инфекция се появяват упорити и трудни за овладяване уртикариални обриви. Получава се така, че преболедувалият скоро пациент е изправен пред ново предизвикателство.


Нашият призив към тези пациенти е: Запазете спокойствие!


Появилата се след COVID-19 уртикария, макар и упорита, обикновено значи, че вие ще постигнете един добър и устойчив имунитет!


В Клиниката по спешна токсиколигия във ВМА редовно преглеждаме пациенти с изявата на уртикария, които в момента са с коронавирусна инфекция или съвсем скоро са излезли от карантина. Чести са и случаите на активна и без други симптоми, коронаинфекция, презентираща се с картината на остра уртикария.


Този тип пациенти представляват голям интерес от имунологична, клинична и научна гледна точка! Едно е сигурно: проявяващите „алергия” по време на инфекцията пациенти всъщност боледуват по много по-правилен начин от останалите, оздравяването при тях е по-бързо и развитието на белодробни усложнения е рядкост.
При проведените в нашата клиника изследвания ние забелязахме пряка връзка между изграждането на антитела срещу коронавируса и клиничната изява на уртикарията. През последните месеци имаме редица случаи на ангиоедем (бързо появяващ се оток на кожата, подкожието и/или лигавиците), което вероятно е част от визитката на новия щам. Ангиоедемът и уртикарията са част от един и същ патологичен процес, но докато при уртикарията имаме повече време за реакция, ангиоедемът е твърде сериозен симптом. Отокът в областта на лицето и шията много бързо може да обхване гласните връзки и да причини задушаване!


В това отношение нашият екип е единодушен – при новопоявил се оток, в хода на вирусната инфекция, спешно потърсете помощ от лекар.


В случаите с ангиоедем също така забелязахме връзка във времето при появата на антитела и клиничната изява на ангиоедема, какво точно означава това - ще покаже бъдещето.


Всяка вирусна инфекция в хода на развитието си всъщност създава своеобразен „бъг” в реакцията на имунната ни система, стартира нейната работата в нетипични, и далеч от създаденото равновесие, условия. Дали ще може да се преодолее имунологичният стрес, зависи от средата и индивида. Явно хората с „по-силна имунна система” паралелно с развитието на имунитет проявяват и клинична картина на уртикария - със или без ангиоедем.


Как обаче коронавирусът успява да промени индивида, така че при хора без алергични реакции в миналото, да започне изявата на алергични реакции, за нас все още не е напълно ясно.


Често се сблъскваме и с алергичните реакции към антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства, в хода на коронавирусна инфекция. Алармиращият симптом е изразен сърбеж по кожата на тялото и прилошаване със задух, започващи половин до един час след приема на виновния медикамент. При тези симптоматика човешкият живот може да бъде спасен само от навременната намеса на медицински екип!


Според нас начинът да се предотврати това си остава един единствен – ваксинация. Тук трябва да отбележа, че мястото, където през последната година се лекуват пациентите с постваксинални реакции, е токсоалергичното отделение на нашата клиника. Постваксиналните реакции са факт, но не са нито много, нито пък са особено тежки. Всичките ни такива пациенти са били дехоспитализирани в рамките на седмица и то без последствия за тяхното здраве.


Във ваксинационния център на ВМА и на територията на нашата клиника се провеждат ваксинации на пациенти с анамнеза за тежки алергични реакции в миналото. Това се прави след съответната предварителна противоалергична подготовка и спокойно мога да кажа, че не сме имали нерешен казус, и не сме върнали пациент.


Твърденията за тежки смъртоносни реакции след прилагането на коронавирусни ваксини, за нас, си остават в сферата на градски легенди. Реална обаче си остава смъртността от COVID-19.

Коментари