Публикация

Д-р Гергана Николова: Натискът при лекарите вече се засилва

Д-р Гергана Николова: Натискът при лекарите вече се засилва

При всяка епидемия най-големият натиск е върху личните лекари. Новият щам на COVID-19 - Омикрон, няма да направи изключение и най-много пациенти ще има при общопрактикуващите лекари. Такива са очакванията на д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

 

Потвърдени са първите 12 случая на Омикрон у нас


„Първо хората се обаждат на личните си лекари и първо от тях се търси помощ. Пациентите на домашна терапия са при нас до момента, в който се излекуват. Има и последващо наблюдение на заразените и изписани от болница, пост-COVID синдромите отново са при личните лекари”, уточни тя пред Нова телевизия.


Д-р Николова обясни, че

от Нова година се е увеличил броят на пациентите, които я търсят с положителни COVID проби

и с оплаквания. „На много от нас ни се наложи да работим, независимо, че бяха почивни дни. Натискът при нас вече се засилва”, коментира медикът.


Относно Омикрон общопрактикуващият лекар посочи, че заразява много по-бързо и лесно. Поразява повече хората, които са били в контакт с болен или носител. „Затова и очакваме много по-голяма масовост на болните, които ще потърсят помощ”, каза още тя.


По думите ѝ

не се спазват никакви мерки, по празниците е нямало и дистанция

„Прегръщаме се, целуваме се, говорим по-близо. Променяме поведението си и затова се заразяваме по-лесно”, заяви д-р Николова.

Тя смята, че все още страната е с висок брой заболели. Вълната, която ще дойде, ще тръгне от високо ниво, прогнозира лекарят.


„Хората, които са ваксинирани, ще минат леко през тази инфекция. Ние не можем да обещаем, че ако си ваксиниран, на 100% няма да се разболееш. Това, което казваме, е че ваксинираните няма да стигнат до болница и няма да направят усложнения. Това е смисълът от ваксинацията”, обобщи медикът.

Коментари