Публикация

МБАЛ ВИТА – 30 години иновации и развитие! Честит юбилей на всички, свързали професионалното си развитие с ВИТА, както и на стотиците хиляди пациенти!

МБАЛ ВИТА – 30 години иновации и развитие! Честит юбилей на всички, свързали професионалното си развитие с ВИТА, както и на стотиците хиляди пациенти!


На 4 януари 2022 година се навършват забележителните 30 години от създаването на ВИТА, която е първото частно лечебно заведение в град София. За дългия и не винаги осеян с рози път на превръщането на малката квартална поликлиника в огромната структура ВИТА, която познаваме днес, разговаряме с д-р Савчев – собственик и Изпълнителен директор.


Д-р Савчев, как започна всичко?
Трудно ми да повярвам, че наистина са минали 30 години. Когато през 1991 година с моята бъдеща съпруга завършихме образованието си в Медицинска академия София, разпределението на младите лекари вече беше отпаднало и трудно можеше да си намерим работа. Затова решихме, че ще си организираме собствено работно място.

 

И така, пълни с ентусиазъм, наехме етаж от къщата на наш приятел в централната част на града, направихме необходимия за дейността ремонт, закупихме минимума медицинско оборудване и започнахме... Това се оказа началото на един дълъг и криволичещ път.


Въпреки скептицизма на всички около нас, получихме силна подкрепа от родителите ни, особено от майката на моята съпруга - утвърден лекар с дългогодишен стаж, специалист по вътрешни болести д-р Стоянка Стойнова. Тя беше нашият стожер и лице пред пациентите ни.


Визията ни се състоеше в това, да предложим качествени услуги с топло и съпричастно отношение, грижа и внимание към проблемите на хората, които са ни доверили здравето си. Убедени бяхме, че това е печелившият подход, което се оказа вярно.
И досега във ВИТА, колкото и да се разраства като структура, много внимаваме всеки пациент да получи не само лечение, но и чисто човешко разбиране и съпричастност.


Разкажете каква беше бизнес средата в България в момента, в който Медицинският център ВИТА беше създаден на 4 януари 1992 година?
Да имаш частен Медицински център през 1991 година беше истинска екзотика. Частната инициатива през този период тъкмо прохождаше, тогава се появиха първите частни специализирани кабинети - най-вече стоматологични. Но ВИТА беше нещо повече - беше първото частно здравно заведение в София.


По тази причина нямаше съществуваща правна практика и беше необходимо да минат няколко месеца, за да получим на 04.01.1992 година разрешение за работа от Министерството на здравеопазването. Така ВИТА започна официално работа.


Как избрахте името ВИТА?
Избрахме името ВИТА, защото означава ЖИВОТ и напълно съвпада с нашата мисия – да се грижим и да защитаваме живота на нашите пациенти.


Каква беше първоначалната структура?
В началото разполагахме с три кабинета –стоматологичен, акушеро-гинекологичен и кабинет по вътрешни болести. Имахме и малък лабораторен бокс, в който се извършваха най-нужните за работата ни лабораторни изследвания.


Лесно ли Ви се довериха пациентите?
През нашето съществуване нищо не е било лесно, но това винаги ни е мотивирало допълнително. Трябваше да се преборим за доверието на пациентите, което не стана бързо и веднага. Веднъж спечелени и станали наши лоялни клиенти обаче, те започнаха бързо да се множат и да ни препоръчват на свои познати. Имаме пациенти, които се лекуват при нас вече 30 години и ние от сърце им благодарим за доверието и подкрепата през тези не малко години.


Какви предизвикателства имаше за ВИТА в следващите години, докато растеше?
Благодарение на нашите пациенти и техните повишаващи се нужди само след година и половина, мястото, на което работехме, ни стана тясно. Трябваше да се преместим, за да можем да предложим на хората нови услуги и специалности. Така постепенно през годините Вита се разви като диагностично-консултативен център, в който се предлагаха медицински услуги в над 20 медицински специалности и лаборатории.


Има ли момент в историята на компанията, който може да се определи като преломен и защо?
Преломният за нас момент беше когато, подтикнати от очакванията на нашите пациенти, решихме, че е дошъл моментът да предлагаме не само доболнични услуги, а и да създадем болница.


През 2002 закупихме парцел, проектирахме и построихме нова сграда. Така през 2004 година се роди първата в София частна „Многопрофилна болница за активно лечение ВИТА“.


Кое превърна малката квартална поликлиника в голямата структура ВИТА?
Истинският двигател на нашата организация винаги са били пациентите ни. Благодарение на тяхното доверие и на високото качество на предлаганите от нас услуги, стигнахме дотук и имаме намерение да продължаваме напред.


Сега е мястото да кажа, че без високия професионализъм и без сериозната квалификация на колегите, с които работим и сме работили през годините, това нямаше да е възможно. Винаги ще съм им признателен и задължен за това, че извървяхме заедно общия ни път и че дадоха най-доброто от себе си. Някои от тях са с нас от самото начало.


Разбира се, важно беше постоянството, упоритостта ... а на моменти - дори и обикновения инат.


Кои са най-големите предизвикателства, пред които ВИТА се е изправяла в годините? Имало ли е моменти, в които сте искали да се откажете?
По пътя ни винаги е имало предизвикателства – организационни, административни, финансови.


Така беше в периода между 2017 и 2020 година, когато болница Вита не можеше да работи в новата си модерна сграда с всичките си възможности, блокирана от административни правила и недостатъчно финансиране от НЗОК. Но дори и тогава за миг не сме си помисляли да се отказваме.


С кои моменти от историята на компанията се гордеете най-много?
Както стана вече дума, нашето развитие следва очакванията за качествени услуги на пациентите ни.


След ДКЦ Вита и МБАЛ Вита в следващите години започнаха работа и други нови наши структури – „Вита ин витро център“, “Вита фармация“, „Вита Естетик център“, СТМ Вита, „Вита херния център“, “Вита Дисплазия център“, „Център за бариатрична медицина Вита“, Сектор за изгарания и др. Ние се гордеем изключително много с всички тези наши реализирани идеи като част от иновационните ни проекти за бъдещето.


Как пандемията промени плановете на ВИТА и как преминахте през тези трудни две години?
Откликвайки на нуждата от лечение на пациенти с Ковид инфекция, болница Вита реструктурира дейността си и откри Ковид отделение с 35 болнични легла. През тях преминаваха с различна степен на усложнения средно по 150 пациенти месечно.


Това, разбира се, попречи на плановата ни дейност, но се надявам, че скоро тази пандемия ще затихне и всички ще се върнем към нормалния си ритъм на работа.


Някои лечебни заведения свиха хоризонта на плановете си. За колко години напред в момента имате план и какво предвижда той?
За следващите години нашите планове са свързани с разширението на сградния ни фонд, с увеличаване на специалностите, в които ще предлагаме качествени медицински услуги, с въвежданото на нови, модерни технологии и лечения.


Всички, които Ви познават, знаят, че Вие сте визионер и иновациите са Вашата страст. Каква е стратегията ви по отношение на бъдещото развитие на компанията?
Вита е семейна организация и винаги е било лесно да бъдат реализирани идеите ни поради това, че решенията се взимат от нас, като и последствията и отговорностите също са за нас, естествено. Ето защо добре премисляме посоката, в която да вървим, но ще се стремим да използваме всички новости в технологиите, свързани с медицината.


Иновациите винаги са ни били страст и мисия в живота. Вярвам, че ни предстои едно чудесно и интересно бъдеще, свързано с всички новости и изобретения в медицината и в свързаните с нея сектори.

Коментари