Публикация

Обявиха ресорите на зам.-министрите на здравеопазването

Обявиха ресорите на зам.-министрите на здравеопазването

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването, съобщиха от МЗ.

Заместник-министър д-р Петър Грибнев

ще осъществява координация и контрол върху политиките в системата на здравеопазването в следните дирекции: „Лечебни дейности“, отдел „Обществени поръчки“ в дирекция „Стопански дейности и обществени поръчки“ и „Търговски дружества и собственост“. Той ще отговаря и за образованието, квалификацията и следдипломното обучение в системата на здравеопазването.

 

Д-р Грибнев ще контролира работата на Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ и на центровете за спешна медицинска помощ, както и на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Той ще отговаря за Националния център по трансфузионна хематология и за районните центрове по трансфузионна хематология.

Заместник-министър доц. д-р Любомир Бакаливанов

ще осъществява координация и контрол върху политиките в системата на здравеопазването в дирекции „Лекарствена политика“, „Електронно здравеопазване“, „Международни проекти и програми“ и „Европейска координация и международно сътрудничество“.


Той ще осъществява контрол върху дейността на Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, Центъра за асистирана репродукция, държавните психиатрични болници, центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания и домовете за медико-социални грижи за деца.

Заместник-министър доц. д-р Георги Йорданов

ще отговаря за следните дирекции: „Бюджет и финанси“, „Защита на правата на пациентите“ и „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“. В неговия ресор влизат и дейностите, свързани с изпълнението на националните здравни програми и специализираните донорски програми.


Д-р Йорданов ще осъществява контрол върху Националния център по заразни и паразитни болести, Националния център по обществено здраве и анализи, Националната експертна лекарска комисия, Националния център по радиобиология и радиационна защита, както и върху дейността на регионалните здравни инспекции.

 

Коментари

Днес имах /не / удоволствието да слушам доц. д-р Георги Йорданов в сутрешния блок на "Нова тв " - интервю с Виктор Николаев . Ставаше дума за Ковид 19 , омикрона , увеличението на случаите , поредната Пета върна , готовността на здравната система да поеме нови случаи с Ковид 19 . Питаха за имунизациите на децата , диагностиката с бързите тестове в училище / децата наричат процедурата "час по плюене "/. За съжаление не само аз , но и журналистите ,не можаха да чуят едно смислено и категорично мнение от зам.министъра. Вярно , че е стоматолог , но ми се струва , че не е подходящ за ръководител на новата структура на МЗ , назначена от министър Сербезова , за "борба " с Ковид 19 . Спирам до тук , защото мога още много да пиша във връзка с интервюто , а не трябва !