Публикация

Затягат мерките за влизащите в България

Затягат мерките за влизащите в България

От 7 януари, петък, хората, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, се допускат в България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване, или на аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със заповед, издадена днес, 5 януари.


Българските граждани и хората със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.


Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена при представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си у нас.

Също от 7 януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони

В „зелената зона“ влиза Румъния. В „оранжевата зона“ от същата дата попадат Австрия, Унгария и Люксембург. В „червената зона“ преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.


С пълния текст на заповедта и със списъка на държавите по цветови зони можете да се запознаете в прикачения файл.

Прикачени файлове

zapoved_vlizane_bg_04_01_2022-3.pdf

Коментари