Публикация

Проф. Кантарджиев: Флурона, комбинацията от COVID и грип - звучи страшно, но е рядко

Проф. Кантарджиев: Флурона, комбинацията от COVID и грип - звучи страшно, но е рядко

„Флурона, комбинацията между COVID и сезонен грип, звучи страшно, но много рядко се случва някой да е заразен едновременно с грип и коронавирус, като това най-често са хора с увреден имунитет“. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, специалист по микробиология, имунология и епидемиология, в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

 

Водещият специалист посочи, че ако пациент преболедува от коронавирус, два месеца след това имунитетът му е слаб и може по-лесно да се зарази с грип. Ако пък изкара грип, се отваря вратата за COVID-вируса по-лесно. Затова проф. Кантарджиев препоръча да се постави бустерна доза ваксина за коронавирус, а уязвимите на грип групи да си сложат и противогрипна.

„Омикрон“ протича по-леко и по-малко засяга белия дроб

Инкубационният период на „Омикрон“ е по-кратък – около 3-4 дни. Това обяснява бързото разпространение и покачването на заболеваемостта у нас през последните дни. На 30 декември Центърът по контрол на заболяванията в Атланта по клинични данни съобщи, че „Омикрон“ протича по-леко и по-малко засяга белия дроб.

Предполага стъпки в посока скъсяване на карантината

По тези причини новият вариант предполага стъпки в посока скъсяване на карантината. Тези, които са ваксинирани е добре за по-кратък период да останат в изолация, защото дори и да се разболеят, много кратко отделят вируса и са по-малко опасни за другите.

Единственото специфично е, че работодателите трябва да се съобразят с това, че скоро ще липсва много от персонала им едновременно.

Грипът ще дойде у нас през февруари

Ако имаме грип в България, ще е през февруари. Той ще е от тип А и ще е Н3. Случаите няма да са много, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

 

Ако ми кашлят двама, от които единият е с коронавирус, а другият с грип, се хваща флурона. Много е малка вероятността обаче да се разболееш и от грип, и от коронавирус,

 

обясни професорът.

 

„Мисля, че тези дни може би очакваме една нова заповед на министъра за карантината“, каза още Кантарджиев.

Коментари