Публикация

Проф. Александрова: Омикрон ще „почука“ на всяка врата, разпространява се до 6 пъти по-бързо

Проф. Александрова: Омикрон ще „почука“ на всяка врата, разпространява се до 6 пъти по-бързо

„Омикрон“ е точно толкова добър, както всеки вариант SARS-CoV-2, в търсенето и намирането на ниша, т.е. на онези хора, които не са защитени. Това е един вариант, който се разпространява от 3 до 6 пъти по-бързо от Делта варианта, така че той буквално „ще почука“ на всяка врата и е важно да бъдем защитени.


Това каза каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на Радио София.

Кои групи са уязвими?

„Уязвими са хората, които нямат имунитет, които нямат защита, т.е. хора, които не са ваксинирани и не са боледували, с уговорката обаче, че „Омикрон“ е пет пъти по-добър, в сравнение с предишните варианти, в това да предизвика отново инфекция в хора, които вече са боледували. Другото нещо, което трябва да имаме предвид е, че поставянето само на две дози ваксина, особено когато при двудозовите са минали повече от три месеца, проучванията показаха, че защитата по отношение на симптоматична инфекция, пада до към 30-40% при продукта на Пфайзер/Бийонтех“, коментира проф. Александрова.


Тя добави, че защитата от тежко боледуване е около 70%, а поставянето на бустерна доза ще подобри значително този процент.

„Поставянето й повишава защитата от симптоматична инфекция до 70-80%“, каза проф. Радостина Александрова.


Тя добави, че голяма част от ваксините се прилагат в три дози, затова не е случайно и приложението на тази срещу Covid-19 да бъде тридозова.

 

Проф. Кантарджиев: Флурона, комбинацията от Covid и грип - звучи страшно, но е рядко


„Това, че сме поставили третата доза и в момента срокът е съкратен на три месеца, именно с оглед по-добра защита от „Омикрон“, не означава, че и бъдеще ще се налага на всеки три месеца това нещо да се случва“, коментира вирусологът.


Проф. Александрова добави, че не трябва да ни успокоява фактът, че „Омикрон“ протича по-леко, тъй като в един момент много хора могат да се окажат заразени.

Вирусът намира поле за изява в децата

30 000 деца, на възраст между 5 и 11 години, които са получили две дози от ваксината, са наблюдавани в САЩ и най-честите странични реакции са болка на мястото на инжектиране, главоболие и умора, добави проф. Александрова.


„При поставени повече от 8 млн. дози ваксини са наблюдавани общо 11 случая на миокардит, от които 7 вече са излекувани, а 4 са в процес на подобряване“, уточни тя.
97-98% от получените сигнали от родилите на деца в тази възрастова група са незначителни неразположения.

„Има два смъртни случая на деца след като са получили ваксината. И двата са деца, които са имали множество съпътстващи заболявания и анализът на експертите не е установил връзка между ваксината и този нежелан изход“, подчерта специалистът.

В света вече има поставени повече от 9,2 милиарда дози ваксини срещу Covid-19

- каза още проф. Радостина Александрова.

Коментари