Публикация

Предлагат намаляване на COVID карантината от 14 на 10 дни

Предлагат намаляване на COVID карантината от 14 на 10 дни

Предложили сме намаляване на карантината, защото анализът на протичане на заболеваемостта в Германия и Великобритания показва, че болестта протича по-леко от Делта варианта. Това позволява някои от противоепидемичните мерки да ги смекчим, каза след първото заседание на Националния пандемичен комитет доц. д-р Георги Йорданов, заместник-министър на здравеопазването.

 

За тези, които са с позитивен тест за коронавирус, карантината досега беше 14 дни, предлага се да се намали на 10 дни. За контактните - предложението е карантината да стане от 10 на 7 дни. Доц. Йорданов се надява това да стане факт още в началото на другата седмица.

Вървим към пик на COVID вълната

Притеснени сме, защото вървим към пик на инфекцията от много високо ниво, от плато. В момента заетостта на леглата в София надминава 60%, а не сме в пик. Правим всичко възможно да осигуряваме легла, не само педиатрични,

каза Йорданов.

 

По думите му пикът се очаква в близките две седмици. Националният пандемичен комитет дава право на регионалните здравни власти да предлагат ограничителни мерки, включително и онлайн обучение на учениците.

Все още едва 35,7% са ваксинираните българи

Основният въпрос, който комитетът е обсъждал, е темата за ваксинирането, каза още доц. Йорданов. България остава на опашката по процент на ваксинация в ЕС - 35.7% от българите, като тук се изключват децата. Отчита се едно нежелание на българите да се ваксинират. Желанието ни е да се постигнат поне 60%, както е в Гърция, каза зам.-министърът на здравеопазването.

Поставяме си задача до края на месеца да ваксинираме нови 500 000 души. В първите дни на годината има 32 000 нови души ваксинирани. Почти половината от тях са хората над 65 години с бустерни дози, които се ваксинираха, привлечени от мярката 75 лв., която гласува МС. Това не са първично ваксинирани,

каза Йорданов.

Ще се осигурят мобилни групи за ваксинации

Мерките, които ще се предприемат за увеличаване на ваксинирането, е да се осигурят мобилни групи за имунизация. Ще направим всичко възможно да улесним и стимулираме българските граждани, които искат да се ваксинират, каза д-р Йорданов.

Имало е предложение за императивно ваксиниране на определени контингенти - в МО, МВнР, социални работници, медицински служители.

 

"Решението на правителството и на премиера е, че това е доброволен акт и не може да посегнем на това лично пространство. Ваксинацията ще продължи да е доброволна", каза доц. Йорданов. 

 

Той съобщи, че почти всички министерства вече са въвели „зелен сертификат“ за служителите си.

 

 

Коментари