Публикация

МЗ: Хората със симптоми на остро респираторно или чревно заболяване да се изолират

МЗ: Хората със симптоми на остро респираторно или чревно заболяване да се изолират

Във връзка с нарастването на случаите на COVID-19 в страната Министерството на здравеопазването препоръчва всички хора със симптоми на остро респираторно или чревно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, загуба на обоняние, чревно разстройство, отпадналост и др.) да се изолират до отшумяване на оплакванията и да ограничат контактите си.

Препоръчително е да се избягват посещения на масови прояви и места, където има струпване на хора

МЗ напомня, че носенето на защитна маска за лице е задължително както на закрито, така и на открито - при невъзможност за спазване на физическа дистанция. Изключение се допуска само за деца до 6 г., клиенти в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващи по време на физическа дейност, участници в телевизионни предавания, конференции, конгреси, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване.


Работодателите и органите по назначаване следва да обърнат внимание на своите служители за създадената организация по спазването на въведените противоепидемични мерки на работното място:


- правилното носене на защитна маска за лице;
- спазване на физическа дистанция, където е възможно;
- недопускане на хора с прояви на остри респираторни болести, както и на чревни заболявания;
- спазване на лична хигиена и дезинфекция;
- работа от разстояние, във всички случаи, в които е възможно.


За да сме защитени от COVID-19 в максимална степен, освен спазването на нефармацевтичните мерки, е важно да се ваксинираме срещу коронавирусната инфекция. Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край, изтъкват от ведомството.


Нека да бъдем отговорни към себе си и хората около нас!

 

Коментари