Публикация

Проф. Доброслав Кюркчиев: Т-клетъчният имунитет не е променен срещу „Омикрон“

Проф. Доброслав Кюркчиев: Т-клетъчният имунитет не е променен срещу „Омикрон“

Всички данни показват, че Т-клетъчният имунитет в много голяма степен не е променен срещу варианта „Омикрон“. Т-клетъчният имунитет е основната съпротивителна структура на имунната система. Промяната е около 20% спрямо първия вариант на коронавируса, а спрямо Бета и Делта вариантите почти не се наблюдава промяна в ефикасността на Т-клетъчния имунен отговор. Това предопределя до много по-голяма степен благоприятното развитие на този вариант при хора, които са преболедували или ваксинирани, заяви проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница „Свети Иван Рилски“, пред БНТ.


По думите му

трудно може да се каже какво ще е влиянието на „Омикрон“ върху хората, които не са преболедували или ваксинирани

защото данните от изследванията са от страни с високо ваксинационно покритие и с много голям процент преболедували.

„Според мен ще бъде подобно на предишните варианти за популацията, която е неваксинирана и непреболедувала“, посочи специалистът.

От думите му стана ясно, че човек, прекарал който и да е вариант на COVID-19, а не само „Омикрон“, има значително по-добра защита спрямо останалите.


„Това е съвсем логично, защото говорим за варианти на един и същи вирус, т.е. имунната система изгражда структури, които атакуват много части на този вирус и тези части на вируса при много варианти са общи. Това е общо правило, не само за „Омикрон“, обясни проф. Кюркчиев.


Той призова да не се сравняват имунитетите на ваксинирани и преболедували, както и

да се фокусира вниманието върху това как се прекарва заболяването

а не какъв е броят на заразените след ваксиниране.

 

„И двата вида събития – преболедуване и ваксинация, водят до формиране на имунитет в голяма част от случаите. До каква степен пази този имунитет - вече е тема на друг разговор - дали пази от зараза, дали пази от боледуване, дали пази от тежко боледуване, дали пази от хоспитализация. В голяма част от случаите пази от тежко боледуване и хоспитализация – това трябва да ни интересува реално“, отбеляза още началникът на лабораторията по клинична имунология в софийската университетска болница.


Специалистът допълни, че е против локдаун.

Разумното е да се вземат медицински мерки срещу коронавируса, каквато е ваксинацията, каза още проф. Кюркчиев.

 

Коментари