Публикация

Проф. Георги Момеков: Договорените лекарства против COVID-19 са голям пробив в борбата с вируса

Проф. Георги Момеков: Договорените лекарства против COVID-19 са голям пробив в борбата с вируса

Като олям пробив в борбата с коронавируса определи проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, новите две специално разработени за борба с коронавируса лекарства.

 

„Това са първите медикаменти, които са специфично разработени за COVID-19 и могат да се пият през устата при леко болен пациент”, отбеляза той пред Нова телевизия по повод информацията, че България е договорила и ще внесе общо 50 000 опаковки.

Единият препарат е разработен от Pfizer, другият - от Merck

„Едното лекарство е подадено за регистрация, а за другото данните все още се разглеждат. Така или иначе е хубаво, че се взимат мерки превантивно. Това са първите лекарства, които са специфично разработени за COVID-19 и могат да се пият през устата при леко болен пациент”, каза проф. Момеков.

 

Според него клиничните проучвания на двете лекарства са били направени добре. „Причината е, че те се правиха в един не толкова турболентен период. С „Ремдесивир” част от хората попадаха в терапия в 9-10 ден, което е безкрайно късно за противовирусна терапия. А тук самите проучвания бяха направени така че да се стартират от 3 до 5 ден от първите симптоми”, посочи проф. Момеков.

Лекарствата ще бъдат осигурени за хората, при които те ще бъдат най-полезни

„За да влязат в терапевтичен протокол, трябва да има разрешение от ЕМА, което още не е станало. Трябва да защитим най-рисковите случаи, които заради придружаващите си заболявания са застрашени от тежък COVID“, допълни той.

 

Цените все още не са листнати, за да ги четем, но по индиректни данни те ще бъдат много скъпи. Около няколкостотин лева може би. Те ще бъдат осигурени за хората, при които ще бъдат най-полезни. При тази болест е много важно в каква фаза и на кого даваш терапия. Масовото даване на кортикостероиди у нас на амбулаторни пациенти е безумно, защото всички проучвания показват, че кортикостериодите намаляват смъртността при хоспитализираните, които имат нужда от кислород,

 

каза проф. Момеков.

 

Той беше категоричен, че на този етап ваксинацията срещу COVID-19 е безалтернативна.

 

 

Коментари