Публикация

Безкръвна операция на разширени вени, само чрез две убождания, в Токуда

Безкръвна операция на разширени вени, само чрез две убождания, в Токуда

Венозните заболявания на долните крайници са често срещан медицински проблем и в своята проява варират от лек и незначителен клапен рефлукс без клинично значение до поява на венозни язви, които водят до значително влошаване на качеството на живот. Разширените вени, които представляват уголемени и нагънати повърхностни вени, са честа проява на хроничната венозна болест. Инсуфициенция на повърхностните, дълбоките или перфорантните вени може да доведе до значителен рефлукс и повишено венозно налягане в долните крайници.

Механохимичната аблация е сравнително нов метод за лечение на разширени вени

който се извършва чрез 2-3 убождания на крака, напълно безболезнен е, възстановяването от него трае около два дни, а резултатите се наблюдават веднага след операцията.

 

Този метод изисква локална упойка в областта на коляното, където след убождане се вкарва малък извит катетър, което достига до слабинната гънка (там повърхностните вени влизат в дълбоките). Чрез катетъра, на върха на който има топче, механично се наранява вената от вътрешната й страна. Тази процедура е абсолютно безболезнена. Чрез пяна, която се впръсква в кръвоносния съд, пък се получава химично увреждане. Така вената се запушва целенасочено, за да колабира и да спре обратния кръвоток в нея.


По този начин разширените вени в долната част на крака (в областта на подбедрицата) се свиват и изчезват. Ако разширенията са много сериозни, може да се наложат едно-две убождания, за да се извади част от вената.


Това е контролирано асептично възпаление на тази повърхностна вена и кръвотокът започва да се извършва по дълбоките вена.


„Тъй като след операцията няма вена, която да пълни „разширените вени“ отгоре, те започват да се свиват. А резултатът се вижда веднага, всички уголемени и нагънати вени, които са видими, изчезват в рамките на няколко дни. Контрастът с класическата операция е много голям. Тя е доста по-инвазивна, има дълъг период на възстановяване и рецидивите са по-чести“, сподели д-р Николай Вълчев от Клиниката по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Операцията не представлява никаква опасност за здравословното състояние на пациента

а според статистиките в световен мащаб, резултатът е много по-добър от този при класическата операция в краткосрочен и дългосрочен план.


Оригинално операцията се извършва с течен склерозант, който се впръсква във вените. Д-р Николай Вълчев обаче открива различен и по-безопасен метод.

„Поставяме едно дезиле (куха тръбичка), през което преминава уредът, като към дезилето монтираме спринцовка в режим на аспирация. Тоест пяната, която образуваме, се вкарва в болната вена, свършва си работата и излишната част от нея се всмуква обратно в спринцовката. Така цялото химично вещество работи само в таргетната вена и няма опасност да попадне в дълбоката такава“, обясни специалистът.

*През последното десетилетие миниинвазивните методи за лечение на хроничната венозна болест масово навлязоха в клиничната практика и в момента се считат за златен стандарт при лечението на венозните заболявания.

 

Коментари