Публикация

Важно за хората, желаещи да си поставят бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19

Важно за хората, желаещи да си поставят бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19

Бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19 може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същата ваксина, информира Министерството на здравеопазването.

Бустерна доза от ваксината на Janssen може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс

срещу COVID-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца.


В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че хората получават своя Европейски цифров COVID сертификат веднага след ваксинация.


Припомняме, че иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.


МЗ и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват

преболедувалите COVID-19

да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При хора, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.


Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край, допълват от министерството.

Коментари