Публикация

Проф. Христова: Очаквам увеличение на случаите на COVID-19 през следващите дни

Проф. Христова: Очаквам увеличение на случаите на COVID-19 през следващите дни

Очаквам увеличение на случаите на COVID-19 през следващите дни. Не е толкова важно обаче колко точно са те, а колко от заразените ще имат нужда от хоспитализация. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на „Здравей, България”.

 

Не може да се каже колко точно ще бъде повишението и колко дълго ще се задържи. Данни от ЮАР показаха, че доста бързо задържащи се случаи на едно плато започват да спадат, но не сме сигурни при нашите условия как ще протече ситуацията, каза още тя.

 

„Омикрон тръгна с много оптимизъм – за това как протича леко и как ще се разминем с хрема и болки в гърлото, но и нашите, и световните данни показаха, че има случаи с по-тежко протичане”, коментира проф. Христова.

 

Тя е категорична, че ваксинираните до момента трябва да си поставят бустерна доза, защото вече е ясно, че имунитетът не издържа достатъчно на Омикрон.

 

Проф. Ива Христова коментира и дали всички участници в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента трябва да бъдат карантинирани като контактни, след като стана ясно, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е с положителен тест за COVID-19.

 

„Зависи от разстоянието, на което са били присъстващите, но рискът от заразяване зависи от това дали са били с маски и дали вирусът е Делта или Омикрон. За Омикрон е изчислено, че 75% от хората в едно помещение могат да бъдат заразени”, каза проф. Ива Христова.

 

Убедена съм, че Столичната РЗИ ще си свърши работата така, както е предвидено. Те ще направят проучване и ще решат дали всички на Съвета са били контактни, добави директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Коментари