Публикация

Д-р Калин Лисички: Децата боледуват по-леко от Ковид, по-тежко от грип

Д-р Калин Лисички: Децата боледуват по-леко от Ковид, по-тежко от грип

Грипният вирус може да оцелее 17 дни върху банкноти


Д-р Калин Лисички е началник на Клиниката по педиатрия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Завършил е медицина в МУ-София през 1984 г. Има специалности по „Педиатрия“ и „Ревматология“. Специализирал е „Детски болести“ във Франция през 1997 г. Работил е 20 години в Института по педиатрия като детски ревматолог. Автор и съавтор на множество научни статии и монографии на тема „Ревматоидният артрит в детска възраст и системни заболявания на съединителната тъкан”.


С него разговаряме по темата за грипа при децата – как се разпознава и лекува.

 

Д-р Лисички, случаите на грип в Европа се увеличават, преди време здравните власти у нас предупредиха, че се очаква тежък грипен сезон. Бихте ли припомнили как точно става заразяването, как се разпространява вирусът?

И грипът, подобно на коронавируса, както и на обикновените настинки, се разпространява най-често по въздушно-капков път. Известно е, че болният дори при обикновено говорене отделя около 250 вирусни частици за минута, когато киха – 15 хиляди, а когато е с кашлица – до 800 хиляди. Около него се образува един облак, образно казано, от частици, който се разпространява на около 1,5 метра разстояние.
Друг възможен начин на разпространение на вируса е, когато тези частици се утаят по различни повърхности и предмети. Когато децата ги докоснат и след това си пипнат носа, очите, устата – знаете, малките опознават света чрез устата, могат също да се инфектират. Обикновено капчиците върху повърхности са заразни няколко часа – върху пластмаса до 48 часа, капките върху банкноти пазят вируса жизнеспособен дори 17 дни.


Децата са най-поразени от грипа. 40% от всички случаи по време на грипна епидемия се падат на дечицата между 6 месеца и 3-годишна възраст. 60% за всички останали.

Какъв е инкубационният период и първите прояви на грипа?

Инкубационният период е относително кратък, в рамките от 1 до 3 дни. Болният е заразен още в края му, т.е. той излъчва вируса, без да се чувства още болен, и това е коварното всъщност.


Първите прояви са остро и внезапно повишаване на температурата, като при децата е характерно, че е по-висока, отколкото при възрастните – 39-40 градуса. Много често тя протича с втрисане. Детето се оплаква от силно главоболие, от мускулни и ставни болки. Т.е. то се чувства и изглежда тежко болно, каквото е и в действителност. Обикновено след още 24 часа се появяват и катаралните симптоми – запушено носле, оскъдна серозна секреция на носа, и суха, мъчителна трахеидна кашлица.

Как една майка може да различи грипа от коронавируса?

Това не винаги е лесно дори за лекарите. Основно е, че грипът започва остро, внезапно, както вече споменах. Детето лежи, не може да помръдне от леглото, спира да се храни, понякога отказва и течности, става по-сънливо. При Ковид нещата са по-постепенни, развиват се за дни. Обикновено температурата в началото е по-ниска, при Делта варианта може да има хрема, дразнене в гърлото. Докато грипът буквално за часове докарва децата до много тежко общо състояние.

 

Болно дете

Какво трябва да се предприеме при първи признаци на грип?

Както и при останалите вирусни инфекции, основно е спазването на един постелен режим. Детенцето трябва да се изолира от околните, да няма големи физически натоварвания, да му се дават достатъчно течности. То трябва да се чувства обгрижвано, защото има нужда от това. Аз и друг път съм казвал, че децата с вирусни инфекции се нуждаят от три топли неща: топли течности, топло легло и топли майчини грижи, което е може би най-важното.

По какво може да се разбере, че детето развива усложнения от грипа?

Тук трябва да се познава вече клиничната картина и еволюцията на грипа. Обикновено фебрилитетът минава в рамките на два до три дни при децата, дори и да не се лекува. Има медикаменти, с които се оправят и по-бързо. Хремата, запушеният нос, кашлицата например остават за около седмица.


Ако детето Ви не е имало температура два или три дни и изведнъж отново тя се повиши, ако се промени по някакъв начин дишането му, има задух, болки в гърдичките, промяна в цвета на кожата - това са алармиращи симптоми, които изискват лекарска помощ.

Какви са добрите практики за поставяне на прецизната диагноза?

За доказване на грипа ние разполагаме с различни възможности. Едната е по-точната серологична диагноза - взема се кръвна проба и след 2 до 3 седмици се взема втора, за да се види как се повишава титърът на антителата. Това е удобно за епидемични изследвания, но не и за практиката – докато ние докажем, че детето е болно от грип, то вече е оздравяло.


Другият начин, който е широко използван за установяване на грип, е чрез бързи антигенни тестове, подобни на тези за Ковид сега, благодарение на които, буквално за броени минути, може да се постави диагнозата. Проблемът е, че не са много точни. Около 70% е чувствителността им, т.е. можем да изтървем около 1/3 от пациентите. Удобни са комбинираните тестове за грип и Ковид - с едно бъркане в нослето или в носоглъдката на детето може да установим каква е инфекцията. Само по клинична картина не винаги е лесно.

Какво е значението на точната диагноза (грип или Ковид) с оглед на терапията?

Има голямо значение, защото, колкото и да не звучи добре, Ковид при децата общо взето не го лекуваме. Лекуваме неговите усложнения. Терапията по всички препоръки за детската възраст, особено на амбулаторните пациенти (такива, които нямат усложнения и не се налага болнично лечение), е изцяло симптоматична. Както се лекува например една обикновена настинка, причинена от риновирус, горе-долу по същия начин се лекува и Ковид при децата, когато не е усложнен. Докато при грипа имаме възможност за лечение със съответните медикаменти.

 

Кашлица при децата


Приемът на противовирусни средства е най-добре да започне още при появата на симптомите, за да се предотврати размножаването на вируса и преминаването му от клетка в клетка. Това е смисълът. Но при тежко протичащите случаи се препоръчва лечение с тези медикаменти дори и да не е в началото на заболяването. Все пак усложненията са по-малки и еволюцията е благоприятна.

Кога влизат в съображение антибиотиците?

Прием на антибиотици се налага при бактериални усложнения. Специално за грипа това са вторичните бактериални инфекции, каквито могат да бъдат пневмонии, понякога отити, синузити.

Учениците са в класните стаи. Смятате ли, че ако грипът и другите зимни вируси минат в настъпление, ще страдат и възрастните, защото децата често носят инфекциите вкъщи?

Да, така ще се случи. Дечицата ще се заразяват едно от друго, не само от Ковид и от грип, но и от други инфекции. Всяко 6-о - 7-о дете в детските градини и до 3-и – 4-и клас има например стрептококи в гърлото си и е неминуемо, че ще се заразяват и възрастните. Проучвания в САЩ показват, че ако всички училища се отворят, това ще увеличи смъртността от Ковид сред възрастните с около 2%.

Какви съвети от позицията си на педиатър бихте дали за добро здраве на фона на пандемията? Как да се повиши имунитетът на често боледуващите деца?

Първо искам да уточня, че ние нямаме нужда от висок имунитет, а от балансиран. Имунната система е нещо много сложно и е необходимо всичките нейни компоненти да бъдат в максимално равновесие.


Иначе нещата, които могат да се приложат, са много отдавна известни. Това са всички процедури, които по някакъв начин повишават устойчивостта на организма. Закаляване чрез естествените природни фактори – вода, въздух, слънце. Трябва да започнем през май и да ги провеждаме целогодишно.


На второ място е балансираното хранене, то е изключително важно. На пазара има много витамини, хранителни добавки, препарати. Моето лично убеждение е, че няма лекарство, което да замени природната аптека. Т.е. суровите плодове и зеленчуци са незаменими според мен. Витамините и солите, съдържащи се в тях, се усвояват много по-пълноценно, отколкото от медикаменти. Това също трябва да се има предвид. Просто организмът ни е създаден в еволюцията да се храни с храни, не да приема лекарства.

 

Хранене на малкото дете


На трето място, необходима е достатъчна двигателна активност, която освен всичко останало, намалява и стреса у децата, особено при учениците. Знае се, че стресът влияе изключително негативно върху функционирането на имунната система.

Колко време е нужно на детския организъм да се възстанови след прекаран грип?

Ако няма усложнения, грипът обикновено преминава за около 7-10 дни, като в първите 3 до 4 дни например има температура, след това продължават катаралните промени – хрема, кашлица, и постепенно децата се възстановяват. След като вече нямат оплаквания поне 7-14 дни са необходими, за да се възстанови организмът и неговата имунна система до първоначалното ниво преди заболяването.
Като педиатър винаги съветвам колкото се може повече време детето да остане вкъщи след боледуване.


В тази епидемична обстановка бих призовал да няма страх, всички да запазят спокойствие. Да се помни, че децата боледуват по-леко от Ковид, по-тежко от грип, в сравнение с възрастните, но ако се вземат съответните мерки, ако се започне навременно лечение, усложненията са пренебрежимо малко. Така че спокойствие и обичайте децата си!

 

Автор: Татяна Вълкова

Коментари