Публикация

Д-р Иван Колчаков: В „Софиямед“ имаме капацитет за още легла, засега пациенти не се връщат

Д-р Иван Колчаков: В „Софиямед“ имаме капацитет за още легла, засега пациенти не се връщат

Той очаква пре февруари плановите операции да бъдат възстановени


В момента в УМБАЛ „Софиямед“ има разкрити 70 легла за пациенти с COVID-19 и 10 интензивни. Това каза в „Тази сутрин“ д-р Иван Колчаков, член на ръководството на болницата.


„Последната вълна не можа да затихне и започна новата с „Омикрон“. Имаме обаче потенциална възможност за двойно по-голям капацитет. Можем да разкрием още толкова легла“, каза той и допълни, че към този момент пациенти не се връщат.


„МЗ въведе една рационална система хората да постъпват в болница чрез Спешна помощ. Предишните вълни бяхме задължени на всеки час да даваме информация за свободни легла, за да не се налага болните да обикалят здравните заведения“, обясни д-р Колчаков.


По думите му

 

„философията на пандемиите“

 

е да не убива гостоприемника и обикновено те вървят в посока повече заразени, но по-малко смъртни случаи.


От тази гледна точка лекарите очакват да има голям брой заразени от варианта „Омикрон“, но да няма толкова голяма вълна на интензивни пациенти и смъртните случаи.


По повод

спрения планов прием и планови операции в болниците

д-р Колчаков заяви, че това освобождава ресурс като хора и капацитет на болничните заведения да са ангажирани главно с борбата с коронавируса.


„МЗ и РЗИ коригираха в определена степен своите преценки и когато имаме хора, които са онкоболни, могат да бъдат отлагани на пръв поглед, но са лоши резултатите и затова не са съвсем стриктни. Когато един онкоболен трябва да бъде опериран, не се отлага както в първата вълна“, поясни специалистът.


Според него до края на месеца ще се стигне пикът и в рамките на февруари би трябвало плановите операции да бъдат възстановени.

Коментари