Публикация

Премахване или стопяване на шипове по тялото!

Премахване или стопяване на шипове по тялото!

Шиповете представляват заболяване на опорно-двигателния апарат, при което нормалната костна структура е увеличена. Гръбначно изкривяване, травма, нарушаване в обмяната на веществата са сред причините за появата на такива новобразувания. Шиповете обикновено са съсредоточени във врата, тазобедрената става, гръбначния стълб, петите.

Появяват се в резултат от наранявания и фрактури, след които в човешкия организъм се ускорява производството на костно вещество.

 
Развиват се в стави, където по различни причини се разрушава ставният хрущял и е започнало увреждане на подлежащата кост. Пример за такъв процес е често срещаната деформираща артроза на колянната става. При това заболяване шиповете в коляното се превръщат в бариера пред хрущялното разграждане и забавят увреждането на костта.

 
Появяват се при развитието на заболявания, протичащи с реакция на организма за отстраняване на външни дразнители (бактерии – причинители на туберкулоза, бруцелоза и на редица още инфекции).

Израстъци върху костта след обменни нарушения
 
Виновни за тях са промени в скелета, възникнали в резултат от смущения в ендокринната система. Показателно за такова увреждане е ошипяването при акромегалия – заболяване, което води до нарастване на крайните телесни части (кости на пръстите, дланите, стъпалата).

   
Симптомите варират в зависимост от мястото и големината на костното натрупване. Дълго време може да липсват оплаквания и проблемът да остава незабелязан. Но щом стартира процес на триене между шиповете от една страна и близките тъкани от друга, потърпевшият започва да се чувства все по-дискомфортно. Той ограничава движенията си, като по-този начин се опитва да си спести множество неприятни симптоми – парене, изтръпване, усещане за пълзене на мравки, тъпа болка при стоене и ходене, загуба на координация, мускулни спазми, слабост, главоболие. В някои случаи ошипяването може да доведе до загуба на контрол върху пикочния мехур и червата и да причини т.нар. изпускане.
 
Всички описани по-горе оплаквания се явяват при много болестни състояния – диабет, миастения (автоимунно увреждане, водещо до мускулна слабост и лесна умора), нарушено кръвообращение в крайниците, тумори на гръбначния стълб и др.

 
Ето защо при съмнение за шипове запазете час в Health Master. След общ преглед, ще анализираме функционирането на костната и нервната система и ще излекуваме проблема ви веднага.

 


 


 

 

Коментари