Публикация
Пазете се от „успокояващите” въглехидрати
Богатите на въглехидрати преработени храни (като бисквити, хляб и тестени изделия) могат да действат успокояващо на някои хора.
Традиционната теория гласи, че яденето на прости въглехидрати позволява на триптофана - градивен елемент на невротрансмитера серотонин, да навлезе в мозъка, което води до по-високо ниво на хормона на щастието, който предизвиква чувството на спокойствие.
Проблемът с тази теория обаче е, че дори малко количество протеин в менюто ограничава преминаването на триптофана в мозъка.
Някои експерти приписват положителните чувства, получени от яденето на бързо метаболизиращи се прости въглехидрати, на увеличаването на кръвната захар или освобождаването на ендорфини в мозъка.
Въглехидратите от преработените храни не са нищо повече от бързо решение. Възможно е да се почувства временно спокойствие след консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати и ниско - на протеини, и може да се повишат нивата на серотонина, но ефектите могат да се дължат на промените в кръвната захар, което е краткотрайно, поясняват учените.
Коментари