Публикация

Пазете се от „успокояващите” въглехидрати

Богатите на въглехидрати преработени храни (като бисквити, хляб и тестени изделия) могат да действат успокояващо на някои хора.


Традиционната теория гласи, че яденето на прости въглехидрати позволява на триптофана - градивен елемент на невротрансмитера серотонин, да навлезе в мозъка, което води до по-високо ниво на хормона на щастието, който предизвиква чувството на спокойствие.

Проблемът с тази теория обаче е, че дори малко количество протеин в менюто ограничава преминаването на триптофана в мозъка.

Някои експерти приписват положителните чувства, получени от яденето на бързо метаболизиращи се прости въглехидрати, на увеличаването на кръвната захар или освобождаването на ендорфини в мозъка.

Въглехидратите от преработените храни не са нищо повече от бързо решение. Възможно е да се почувства временно спокойствие след консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати и ниско - на протеини, и може да се повишат нивата на серотонина, но ефектите могат да се дължат на промените в кръвната захар, което е краткотрайно, поясняват учените.

Коментари