Публикация

Доц. Кунчев: Бустерната доза увеличава шанса за предпазване от Омикрон

Доц. Кунчев: Бустерната доза увеличава шанса за предпазване от Омикрон

Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни. Това каза пред Нова телевизия Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обаче допълни, че те не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон. При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза, защитата нараства с до 80-85%.

 

По думите му влиянието на Омикрон расте главоломно и, ако карантинираме всички контактни, ще дойде момент, в който цялата страна ще е под карантина.

 

Според доц. Кунчев три са причините за по-големия брой хората, които влизат в болница, въпреки че са ваксинирани - ниският процент на ваксинация в България, малкото поставени бустерни дози и това, че Омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден от двудозовата ваксинация.

 

„Изобретението на България да въведе наличието на антитела като основание за издаване на зелен сертификат е грешно. Безумно от медицинска гледна точка е и издаването на здравния документ веднага след първа игла”, категоричен е той.

 

„Ще предложим опита на Германия – хора със сертификат за ваксинация, които реално не са имунизирани, но искат да го направят, да не бъдат преследвани от закона. Това обаче не изключва наказанието за служителя, издал фалшивия сертификат”, каза още доц. Ангел Кунчев.

Коментари