Публикация

ЕМА се съмнява дали е нужна четвърта доза от ваксините против COVID-19

ЕМА се съмнява дали е нужна четвърта доза от ваксините против COVID-19

Европейската агенция по лекарствата се съмнява, че е необходима четвърта бустерна доза от ваксините срещу COVID-19, съобщи Нова телевизия. До момента няма данни, които да подкрепят този подход, каза представител на ЕМА. Това става в момент, в който Агенцията събира допълнителни данни за варианта Омикрон и анализира как той влияе върху ефективността на ваксините.

 

Досега Европейският лекарствен регулатор не е решил дали е необходима модифицирана ваксина срещу Омикрон. Въпреки това се водят преговори с производителите на препаратите, но договорка ще бъде постигната само ако има глобален консенсус.

 

 „Докато употребата на допълнителни бустери може да бъде част от плана за непредвидени ситуации, повтарящите се ваксинации на кратки интервали не могат да бъдат устойчива дългосрочна стратегия. ЕМА е получила и извършва оценка за разширяване на обхвата на бустерните дози на ваксината на Пфайзер за юноши между 16 и 17-годишна възраст. Очакваме компанията скоро да подаде документи за бустер и за 12-15-годишните”, заяви Марко Кавалери, ръководител на ваксинационната програма на ЕМА.

Коментари