Публикация

Кардиоцентърът в Бургас е с оборудване над средното за Европа

Новооткритата в Бургас Специализирана болница за активно лечение по кардиология и кардиохирургия Кардио Център „Понтика” ще осигурява денонощно прецизна диагностика и най-съвременно лечение.


Досега цялата обширна югоизточна област бе „бяло петно” по отношение на тази сфера от медицинското обслужване. В същото време, както припомни д-р Мариана Контева - управител на Кардио Център „Понтика”, всеки ден у нас от инфаркт умират 25 души, а най-младата му жертва е на 19 години.

„Има трайна тенденция за подмладяване на всички сърдечно-съдови заболявания. С 2 милиона хипертоници България e изправена пред епидемия от болести на съдовете и сърцето. Над 40 000 българи получават инсулт всяка година, като 2/3 от тях остават инвалиди за цял живот. Бургаска област не прави изключение от тази статистика”, каза д-р Контева.

 В новата кардиохирургична болница с модерни методи ще бъдат лекувани и заболяванията на големите съдове. „У нас над 15 000 души всяка година са показани за ендоваскуларно лечение на съдовете, кръвоснабдяващи мозъка, коремните органи, крайниците, като само 1000 от тях достигат до малкото центрове, в които се извършва ангиопластика и стентиране на периферни артерии”, съобщи доц. Иво Петров, консулатант в „Понтика”. Консултанти са също изтъкнатите кардиохирурзи д-р Димитър Николов и проф. Генчо Начев.

„Инвеститорът, макар и в условия на криза, отговаря на една належаща нужда – хората от района да са спокойни, че има къде да получат помощ. Като консултанти държахме всичко да бъде на най-високо ниво. Това е изпълнено 100% - всичко е ново, последно поколение апарати, модел 2010 год., в нито един детайл няма отстъпление. Изисквали сме апарати, които наистина не са по силите на всеки. Апаратурата е на ниво, много по-високо от средноевропейското. 64-детекторният компютърен томограф, който наистина е с големи възможности, има специален съдов софтуер, който ще го прави приложим при възможно най-сложните съдови заболявания. Тъй като е с много висока разделителна способност, е приложим за детайлна морфологична диагностика при всякакви заболявания”, каза за Хелт медия доц. Иво Петров.

С апарата на стойност 2,5 млн. лева дневно могат да бъдат диагностицирани 20 пациенти. Той има и устройство за измерване на получената индивидуална лъчева доза, която е много ниска. 

Супермодерен е и дигиталният ангиограф. Последното поколение апарат за автохемотрансфузия позволява да се вземе преди операцията кръв от пациента, която впоследствие да му бъде прелята.

Новият кардиоцентър разполага със съвременна кардиохирургична реанимация, 33 легла в комфортни стаи, 4 амбулаторни кабинета.

Както подчерта доц. Иво Петров, районът на Бургас е един гигантски вакуум по отношение на тази сфера от здравното обслужване. Има градове с 8-10 ангиографа и пациенти с остър инфаркт на миокарда буквално на десетата минута влизат за първична ангиопластика, а бургазлии трябва да ходят в Пловдив, в София. 

Инвестицията в модерното лечебно заведение надхвърля 12 млн. лева.

Коментари