Публикация

Случаите на ХИВ намаляват, но краят на пандемията е далеч

Организацията на обединените нации обяви, че новите случаи на ХИВ са намалели с около една пета през последните десет години, но все още милиони хора страдат от липсата на сериозен напредък в превенцията и лечението на СПИН.


През 2009 г. 2,6 милиона души са се заразили с ХИВ - 19% по-малко в сравнение с 3,1 милиона души през 2001 г., съобщиха от организацията.

Около половината от 60-те милиона души, които са се заразили с ХИВ от началото на пандемията преди 30 години, са починали.

Изпълнителният директор на UNAIDS Майкъл Сидибе призова за предпазливост във връзка с нарастващото влияние на мерките за превенция и лечение, посочени в глобалния доклад за СПИН епидемията през 2010 г.

Все по-малко хора се заразяват с ХИВ и все по-малко хора умират от СПИН, допълни той. Все още обаче пандемията не е победена. В края на миналата година около 33,3 милиона души в света са живели с ХИВ - с около 100 000 по-малко спрямо 2008 г.

Предстои „революция в превенцията", включително създаването на гел, който помага на жените да се предпазват, както и пробив в лечението с медикаменти, но все още са необходими много средства за постигането на задоволителни резултати. 

Коментари