Публикация

Инвитро зачеване – от избора на лекар, до първите месеци на бременността

Инвитро зачеване – от избора на лекар, до първите месеци на бременността

Изборът на специалист и център за асистирана репродукция е дълъг процес. Обикновено пациентите обикалят няколко клиники, четат отзиви в интернет, докато намерят своя лекар. Често, още при първата среща, те разбират, усещат, че това е техният лекар. Специалистите съветват, след като е взето решение и изборът вече е факт, пациентите да се доверят и да знаят, че  именно с този специалист ще извървят дългия път, който им предстои. Защото, понякога резултатът идва лесно и всички са щастливи. Понякога обаче процесът изисква време. Често се случва така, че след първи неуспешен опит пациентите започват да търсят други клиники, да се лутат и чудят дали са направили правилния избор. И  започват от начало, а това в повечето случаи не се отразява добре. В отношенията лекар – пациент доверието е изключително важно. Вярата, че на специалистът по репродуктивно здраве, който сме избрали можем да доверим всичко и той ще бъде до нас през целия път е всъщност част от успеха на самия процес. И двете страни са стриктни в следването на стъпките и проследяването на резултатите. А те са много индивидуални.

 

Когато една двойка прави опити за забременяване около година или дори повече без резултат е добре да се обърне към специалист по репродуктивна медицина. Особено ако възрастта им е над 35 години. Често причината може да е елементарна и да се реши с една - две консултации, без нужда от асистирана репродукция. Може проблемът наистина да е по-сложен и да налага използването на асистирана репродукция. „Това не е нито странно, нито страшно, просто е метод на зачеване.“ – подчертава д-р Елена Бангеева, акушер гинеколог и специалист по репродуктивно здраве в Инвитро центъра на Медицински комплекс „Доверие“. 

 

Няма ограничение в броя опити.

Д-р Бангеева съветва между процедурите да се прави пауза от един – два месеца. Времето е необходимо, както за физическо, така и за психическо възстановяване. Фондът за асистирана репродукция финансира четири процедури. Правят се опити, променят се действия и се върви напред. Може да се използва дарителска кампания или друга смяна на подхода и се продължава докато има резултат.

 

При първото посещение в инвитро центъра пациентите е необходимо да носят  документи от предишни процедури (ако е имало такива). Операции, инсеминация, спермограми, хормонални изследвания, успешни или неуспешни инвитро процедури - всякаква медицинска документация, която притежават. Това знание дава възможност на лекарите да направят сравнение за промяната и процесите през годините - дали има подобрение или нарушение.

 

Бременността след забременяване, чрез инвитро процедура протича различно само през първите 12 седмици. След като ембрионът се имплантира в матката и започне да се развива самата бременност, продължава приемът на медикаменти и след трансфера. Понякога са повече, друг път - по-малко. Това продължава до към 10-та, 11-та седмица. Всичко е индивидуално, в зависимост от развитието на бременността. Във всички останали отношения от гледна точка на протичане бременността не се различава по нищо от тази, в резултат на забременяване по естествен път. Единствено методът на зачеване е различен.

 

Една от честите грешки при проучванията за инвитро център и лекар в интернет е, че пациентът започва да се сравнява се с други хора, които споделят своите истории. Но няма два еднакви случая и всеки човек е индивидуалност. Понякога има обстоятелства, които водят до бърза успеваемост на инвитро процедурата, а в друг път ги няма. „От пациент до пациент има огромна разлика. – споделя д-р Бангеева. – Добре е да се прави това проучване, да се прочете публикуваната информация за самата клиника и представянето на специалистите в нея. Да се разбере какво предлагат за лечение на мъжки и женски стерилитет. По принцип стандартните процедури се извършат почти навсякъде.“

 

Инвитро центърът в Медицински комплекс „Доверие“ е специализиран в областта на стерилната репродукция - мъжки стерилитет и намален яйчников резерв (AMH).

Едно от големите му предимства е, че разполага с много добри андролози. Това са лекари, специализирани в диагностиката и лечението на мъжки репродуктивни проблеми и на мъжката сексуална дисфункция. Те са уролози, които са специализирали по въпросите за фертилността и сексуалната функция при мъжете.

 

Ключово преимущество са и операционните зали, оборудвани с най-модерни технологии. Това дава възможност на място да бъде направена пункция или биопсия на тестиса. При съмнения за мъжки стерилитет, тази манипулация се извършва като се взема малко количество тъкан от единия или двата тестиса и се изследва под микроскоп.

 

Специалистите по репродуктивно здраве в инвитро център  „Доверие“ имат богат опит с по-възрастни пациентки, с нормален антимюлеров хормон (АМН). Той се произвежда от малки фоликули по време на процеса на развитие на яйчниците и е причина за  неуспешни инвитро процедури.

 

 

 

 

Коментари