Публикация

Проф. Асена Сербезова: Изискването за „зелен” сертификат не е дискриминация

Проф. Асена Сербезова: Изискването за „зелен” сертификат не е дискриминация

Има много примери за дискриминация в нашето общество, но изискването за „зелен” сертификат не е един от тях.


Това написа министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в профила си във фейсбук.


„Дискриминацията към или спрямо даден индивид или група е третирането или възприемането му на принадлежност към определена социална група, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност, сексуална ориентация, биологичен вид или нещо друго вместо спрямо неговите лични качества. Също така, за да е налице дискриминация, за съответното третиране следва да липсва обективно обосноваване.

Разделянето на хората в групи по даден рационален признак не е дискриминация

Никой напр. не говори, че пушачите са дискриминирани, въпреки че в ресторантите е забранено да се пуши, освен в откритите части, защото опазването на здравето на непушачите е по-висша ценност“, изтъква министър Сербезова.


Тя коментира, че без валиден „зелен“ сертификат не можем да посещаваме ресторанти, „но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве и това на другите, и само една от тях е ваксинация“.


В поста си проф. Асена Сербезова изтъква още*:


„Това, че може да направим един от три избора, в никакъв случай не ни поставя в условията на дискриминация.


Няма условие за ползване на обществен транспорт или основни видове услуги само при наличие на „зелен” сертификат.

Изискването за такъв сертификат е към всички групи от населението

за да си осигурят достъп до част от местата с обществено предназначение и има за цел да предотврати разпространението на инфекцията, и не е само към определена група хора, за да е налице дискриминация.


Такъв сертификат е необходим и за придвижване в рамките на ЕС, тъй като коронавирусната инфекция минава границите и е траснграничен проблем за общественото здраве. Правната рамка на това изискване е Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 година относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу, направено изследване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19. При това дори и да нямат наличие на такъв сертификат, гражданите на ЕС се допускат, но им се налага карантина.


Т.е. отново има опция. Много държави в усилията си да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция въведоха национални сертификати. За да могат обаче тези сертификати да се използват ефективно в трансграничен контекст, когато гражданите на Съюза упражняват правото си на свободно движение, е необходимо те да бъдат напълно оперативно съвместими, съгласувани, сигурни и проверими.

От държавите членки се изисква общ подход

по отношение на съдържанието, формата, принципите, техническите стандарти и степента на сигурност на тези сертификати за ваксинация. Нито една държава не може да е успешна в борбата си с коронавирусната инфекция, ако е сама в усилията и мерките. Едностранните мерки за ограничаване на разпространението на SARS-CoV-2 могат да причинят съществени смущения, включително в сектора на туризма, тъй като националните органи и услугите за превоз на пътници, като авиокомпании, влакове, автобуси и фериботи, може да се сблъскат с широк набор от различаващи се формати на документи, отнасящи се не само до ваксинацията срещу COVID-19 на притежателите на сертификати, но и до техните резултати от изследвания и преболедуване.


Ето защо е наличен този общ подход и в България, като член на ЕС. Това някои хора определят като „зависимост”, „ангажимент”, но нека го наречем с истинското му име – регламент и отговорност. Регламентите, за разлика от директивите, са законодателни документи на ЕС, които имат пряка сила, без да е необходимо да се транспонират в националното законодателство.


А отговорността е към здравето на другите, отговорност към държавите, с които сме изправени пред един трансграничен проблем за общественото здраве, както и към тези граждани, които искат да продължат да пътуват и да водят социален живот, при сравнително по-високи нива на безопасност за здравето.

Координирано трябва да бъде и последващото премахване на мерките

Въвеждането на общ подход спрямо издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за COVID-19 се основава върху взаимното доверие.


Очевидна е липсата на доверие у част от хората, но това не се дължи на ваксините, нито на „зеления” сертификат, а на фактори, започнали да го подкопават много преди да се появи COVID-19. Така или иначе това недоверие е факт и ние трябва да го признаем, и да работим в посоката на диалог. Но диалог без обиди, закани за „големи проблеми“ и за „помитане“ (не знам какво имаха предвид...), газови оръжия, гранати, закани за убийство и размахване на пръст...


Диалог, основан на споделяне на притеснения, както и на споделяне на факти и статистика“.


*Мнението на министър Сербезова е публикувано без редакторска намеса.

Коментари

АКТУАЛЕН Е ВЪПРОСА ПРОБИТИ ЛИ СА ВАКСИНИТЕ ОТ ОМИКРОН И АКО Е ТАКА ТО И СЕРТИФИКАТА Е ПРОБИТО БИЛЕТЧЕ ЗА СВОБОДА

Ще бъда лаконичен-свинята не разбира от кладенчова вода Сертификата не е еврейска звезда -той е една от трите възможности свободно да бъдем обществени същества Иначе идва медицинския фашизъм  с Борисовите бариери,затворените училища и публични учереждения и процъфтяваща кремация

Д-р Кондов , бъдете лаконичен , но обективен . Какво разбирате под "медицински фашизъм " ? Не сте медицински коректен - състоянието на познанията бяха такива , че налагаха определени ограничения , които у нас пак бяха най-либерални в сравнение с други европейски държави ! Сега ще чакаме да се запълнят интензивните легла и тогава ще се налагат определени мерки от "променящите промяната " ???Към които явно принадлежите и чиито действия и трибунали определено одобрявате - простете за политическия извод !

   . Министър Сербезова много точно е разграничила дискриминация от притежаването и използването на "зелен сертификат "! Подкрепям с "две ръце " и я поздравявам , че не отстъпи пред една група освирепели индивиди ! Който не иска сертификат да не си изважда , да не се имунизира , да боледува ,да пие чайчета , но да не натоварва здравната система .  Да не  пречи на мен и на болшинството разумни хора , които искат да са здрави и да се върнат към нормалния си живоот ! С подобни "изцепки " като улични бунтове , граждански неподчинения , емоционални призиви от един самозабравил се / но имунизиран / индивид България рискува да се превърне в "ковидариум " - по аналогия с "лепрариум" / където са изолиралии прокажените/. Ще се окаже , че ще се наложи да се простим както с вътрешен така и с туризъм вън от границите ни !