Публикация

Броят на лимфоцитите различава грип от COVID

Броят на лимфоцитите различава грип от COVID

Броят на лимфоцитите може да подскаже дали пациентът е болен от грип или COVID-19. Това става ясно от ново проучване, публикувано през октомври 2021 г. от учени от Сингапур в сп. „Nature”. Според тях броят на лимфоцитите е значително по-голям при наличието на коронавирусна инфекция. Проучването включва 126 пациенти с COVID-19, 171 с грип и 180 с денга, изследвани в рамките на 5 дни от появата на симптомите.  


Отчита се, че

 

болните от грип и ковид имат сходни симптоми,

 

но при COVID-19 по-чести са задухът и диарията, а при грипа - треска, кашлица, хрема и възпалено гърло.  


Същевременно лабораторните показатели сочат, че пациентите с COVID-19 имат по-нисък брой бели кръвни телца (WBC), неутрофили и креатинин, отколкото хората с грип, но по-високи лимфоцити и аланин аминотрансфераза (ALАT).  


Учените отбелязват, че ранното идентифициране на предполагаеми случаи на COVID-19 е от решаващо значение за ефективното наблюдение и успешното ограничаване на разпространението на болестта. Случаи, които не са диагностицирани правилно и навреме, могат да доведат до по-нататъшно предаване на вируса. Наложително е да се предостави бърз, чувствителен и достъпен скрининг тест на място в центровете за първична медицинска помощ за ранно откриване на COVID-19.  


Цялото проучване можете да видите тук.  

Бойко Бонев

Коментари