Публикация

Правят „солна стая“ в ДКЦ 22 в столицата

Правят „солна стая“ в ДКЦ 22 в столицата

Намерение за изграждане на „солна стая“ в сградата на ДКЦ № 22 беше разгледано от членовете на здравната комисия към Столичния общински съвет. Ръководството на поликлиниката иска да оборудва такава стая с до 20 000 лв. собствени средства на общинското дружество, съобщават от Столичната община.

„Солните стаи“ са изградени на принципа на антибактериалната среда и халотерапията

препоръчва се от лекарите при респираторни и кожни заболявания, при проблеми с нервната система, алергии и др. С такива помещения за халотерапия разполагат някои болници и здравни центрове, както и детски заведения в София.

 

Целта на „солната стая“ е да се постигне микроклимат, създаден по образец, близък до здравословната среда в една солна пещера, на морския бряг или в борова гора.

Най-често педиатри препоръчват ползването на „солна стая“ за малките пациенти при различни респираторни заболявания

като астма, бронхит, кашлица, пневмония, синузит, алергия, кожни проблеми и др.

 

Микроклиматът и релаксиращата обстановка в „солната стая“ благоприятстват и за успокояване на нервната система, като се намалява стресът и умората. Обогатеният с кислород и солни кристали въздух повишава обменните процеси в кръвта, а отрицателните йони помагат за нормализиране на функциите на мозъка.

 

Халотерапията помага за справяне със стрес, депресия, главоболие, безсъние и др.
Според д-р Лили Иванова, управител на ДКЦ № 22, инвестицията в „солна стая“ ще може да се изплати за около 2 години, тъй като педиатри, невролози и кожни лекари често изписват халотерапия за своите пациенти и има търсене на този вид медицинска услуга.

Коментари