Публикация

Доц. Цветан Минчев отстрани рядък тумор на 58-годишна жена, без да отваря гръдния й кош

Доц. Цветан Минчев отстрани рядък тумор на 58-годишна жена, без да отваря гръдния й кош

Гастроинтестиналените стромални тумори са редки заболявания на хранопровода с доброкачествена характеристика, която обаче създава проблем на пациентите, защото образуванието нараства постепенно като големина и възпрепятства нормалното хранене на пациента. Туморът започва да запушва хранопровода и накрая пациентът не може да преглъща. Този тип заболявания се образуват от съединителната тъкан на хранопровода или от мускулния му слой. Едните са леомиоми, които са от мускулната тъкан, а другите са ГИСТ (гастроинтестинални стромални тумори). Те могат да се образуват навсякъде из гастроинтестиналния тракт, включително и в стената на хранопровода, не засягат лигавицата, растат експанзивно и постепенно го запушват.

Такъв е и случаят на 58-годишната Анелия

„Години наред имах проблем при преглъщане. Първоначално болката беше само при преглъщане на твърди храни, впоследствие се появи и при прием на течности. Тази болка не беше постоянна, от време на време и после отминаваше, понякога дори се задавях, но не й обръщах внимание“, разказа пациентката.

След прекаран Ковид болката, която изпитва Анелия, се засилва. Пациентката се обръща към д-р Анелия Дечева от Клиниката по гастроентерология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. След направена гастроскопия, става ясно, че се касае за образувание на хранопровода, което е твърде голямо, за да бъде премахнато по време на манипулацията и се налага хирургична намеса.

Пациентката е изпратена за консултация с доц. Цветан Минчев

началник на Клиниката по гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.


„Случаят на пациентката беше изключително подходящ за роботизирана хирургия с Да Винчи. Операцията представлява ендоклеация на тумора от стената на хранопровода, без да се нарушава лигавицата му. С робота Да Винчи работим през три дупки по 8 милиметра, възстановяването е много бързо. Прави с изключително прецизно. Отнема около 40 минути. Ако се извърши отворена торакотомия, разрезът е 25 см,  възстановяването е по-трудно и болко свързаните усложнения са значително повече, отколкото с Да Винчи. Пациентите се възстановяват физически за три дни, а до седмица възстановяват напълно и храненето си“, сподели доц. Цветан Минчев, началник Клиника по Гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.


Два дни след операция Анелия приема течна храна, а на третия - пюрирана, без да изпитва никаква болка и дискомфорт.


„Чувствам се идеално. Много съм доволна и щастлива. Доц. Минчев има златни ръце и сърце, Дай Боже да има повече такива специалисти“, сподели пациентката.

 

 

Коментари