Публикация

Грипът при децата започва остро и внезапно

Грипът при децата започва остро и внезапно

Д-р Вера Илиева, 

МБАЛ „Централ Хоспитал“, отделение по Педиатрия

 

Грипът е остро инфекциозно заболяване, причинено от вирус. Високата заболеваемост и високият контагиозен индекс са следствие от това, че вирусът мутирa за кратко време и с голяма скорост, изменчив е.

 

При децата най - голяма заболеваемост се наблюдава в периода есен - зима, зима - пролет поради ниските температури, променливите климатични условия, заради струпването в големите колективи в детските ясли, градините, училищата. Поради въздушно-капковия, въздушно-праховия и контактен път на предаване на инфекцията рискът нараства с около 50-60 процента.

 

За да разпознаем бързо и сигурно симптомите на грипния вирус и да реагираме навременно, е необходимо да знаем алармиращите симптоми: започва остро и внезапно, пациентите имат чувство за слабост, болки в ставите, мускулите и сухожилията, врата и крайниците. Получават втрисане, висока температура над 38 градуса, гадене, главоболие.

Специфични симптоми за грипа

Проявите при това заболяване са характерни: зачервяването на гърлото, силно обложеният език и гранулациите по мекото небце, както и зачервяването на очите. Паралелно с тези симптоми при среднотежките и тежките случаи се наблюдават и прояви на горните дихателни пътища - хрема с отделяне на необилна и негнойна секреция, суха кашлица, зачервяване и болки в гърлото, парене в конюктивите, учестен пулс, особено в детска възраст, грубо везикуларно дишане без хрипова находка. Възможно е да се наблюдава и изоставане на пулсовата честота в сравнение с температурата, т.нар. релативна брадикардия.

 

Оздравяването настъпва за около 5-7 дни. Клиничното протичане на грипния вирус зависи от следните фактори:

 

  • възраст;
  •  наличие на предшестващ имунен дефицит;
  •  наличие на предшестващи хронични заболявания - сърдечни, бъбречни и на дихателната система;
  •  вида на вирусния щам.

За да предпазим децата и да бъдем максимално полезни, е необходимо, когато родителите разпознаят началните симптоми или някои от тях, веднага да се консултират със своя педиатър и да се вземат навременни мерки за започване на ефикасно лечение, съобразено с индивидуалните нужди на всеки отделен пациент, за да се постигне изолация на болното лице.

 

За засилване на функциите на имунната система при здрави деца се препоръчва засиленият прием на витамини от групи А, В и С, минерали, хранителни добавки, както и на голямо количество течности, балансирано хранене, повишен двигателен режим, пълноценна почивка и сън.

 

Ваксината срещу грип е препоръчителна за деца на възраст от 2 до 11 г.

 

Вижте повече за ваксините в прикачения файл.

 

 

 

 

Редактор: Ирена Чернишева

Прикачени файлове

Bulgarian_fluenz_preschool_leaflet_2018.pdf

Коментари