Публикация

80% от PCR пробите за Ковид в ДКЦ „Софиямед“ и ДКЦ „Пълмед“ са Омикрон

80% от PCR пробите за Ковид в ДКЦ „Софиямед“ и ДКЦ „Пълмед“ са Омикрон

Лабораториите с нови PCR тестове, засичащи различните щамове на вируса

 

80% от изработените PCR тестове за детекция на COVID-19 с положителен резултат в Лабораториите по вирусология на ДКЦ „Софиямед“ и ДКЦ „Пълмед“ - Пловдив са вариант Омикрон. Това показва новият вид изследване за определяне на варианта на SARS-COV-2 в положителните проби, който вече се предлага и използва от двете лечебни заведения.

Новите тестове могат да определят дали положителната проба на пациента от взетата му проба за PCR тест е OMICRON, DELTA, ALPHA

BETA, GAMMA, LAMBDA, IHU вариант на вируса.


Уточнението с какъв вариант на вируса са заразени пациентите могат да видят в резултата от PCR теста си през онлайн системата за достъп до резултати на двете лечебни заведения, а новата услуга не се заплаща допълнително към стандартното PCR изследване.


Производител на теста е OSANG Healthcare Co, а това е първата южно корейска фирма производител на такъв вид тест, получила разрешение за употреба от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ. Фирмата е продала до момента над 760 000 теста от Бразилия до Русия. Вносител на новия вид тест, диференциращ щама ковид в положителна проба, е Biomed.

Коментари