Публикация

Николай Костов: Очаквам скок при цените на лекарствата у нас

Николай Костов: Очаквам скок при цените на лекарствата у нас

Производителите на лекарства са дали заявка за поскъпване на медикаментите в размер от 4 до 20% заради инфлацията. Това обяви пред NOVANEWS председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

 

Най-голям скок в цените се очаква при медикаментите, които се продават без лекарско предписание.

Законът обаче ограничава увеличаването на цените по НЗОК. При козметиката и хранителните добавки може да има неограничено повишение на цените,

 

обясни Костов.

 

По отношение на компенсациите той сподели, че такива има за всички бизнеси.

„Проблемът при нас е, че продаваме много регулирани стоки и тези регулирани стоки са с регулирана цена. Не може да се икономисва от нищо. Компенсацията е толкова пренебрежимо малка, че не може да компенсира нищо дори за ноември и декември миналата година“, каза той. 

Задълбочава се проблемът с дефицита на медикаменти от определени групи

"Почти цялата група антикоагуланти я няма. 373 лекарства са забранени за износ към момента. Причините са основно производствени. Потреблението е нараснало в пъти. Редица лекарства сега се използват за лечение на COVID, а преди - само за специфични случаи, като например тези за астма", подчерта фармацевтът. 

Цената на тока е непосилно висока

Като собственик на верига аптеки за декември той е платил повече от 30 000 лева за ток в сравнение със същия месец на предходната година. „Вероятно ще търсим увеличаване на размера на помощите, но предстои да обсъдим това в бранша“, изясни фармацевтът.

 
Той поясни, че у нас няма единна цена на тестовете за коронавирус, тъй като тя зависи от техния вид и произход. "В България няма дефицит на тестове. Най-скъпите струват 15 лв., но има и под 10 лв.", посочи Костов.  

Коментари