Публикация

Увеличават леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в столицата

Увеличават леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в столицата

Броят на леглата за лечение на пациенти с коронавирус ще бъде увеличен с около 10% през тази седмица. Това е една от мерките, които обсъдихме по време на общинския щаб заедно с директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, информира във фейсбук страницата си столичният кмет Йорданка Фандъкова.


Съгласно новия противоепидемичен план София се намира на Етап 2, като в него се отчита както процентът на заетите интензивни легла, така и броят заболели, отчетеният ръст и регистрираната заболеваемост в организирани колективи.

От разкритите до момента 1878 легла са заети 63% от местата за неусложнени пациенти и 71% от леглата за хора, които са на интензивно лечение. Увеличението на леглата ще стане на база възможностите на болници за осигуряване на медицински персонал. Директорите на всички общински болници декларираха готовност да увеличат броя на леглата за пациенти с коронавирус, информира още Йорданка Фандъкова.

От миналата седмица в София продължава ръст с около 30% на седмична база, като заболеваемостта на 100 хил. души е 1756.

Училищата и детските градини в София остават отворени

само отделни училища и детски заведения са затворени заради по-голям ръст на заболели и карантинирани ученици и персонал.

 

С решение на щаба се засилва работата на контролните екипи от общински служители и полицията за носене на маски в градския транспорт. Над 4000 са направените проверки от началото на януари от екипи на Столичния инспекторат, аварийната дирекция и общинска полиция.
Процентът ваксинирани граждани на територията на Столична община е 43%, като над 534 хил. души са със завършена ваксинация.

 

Коментари