Публикация

Опитът на Израел с 4-та доза COVID ваксина

Опитът на Израел с 4-та доза COVID ваксина

Ново проучване поставя под въпрос четвъртата бустерна доза като ефективна профилактика на Омикрон. Учените констатират, че две седмици след четвъртата доза от препарата Biontech/Pfizer може да се наблюдава „задоволително увеличение“ на антителата. Броят им е дори малко по-висок, отколкото след третата ваксинация. Въпреки това учените смятат, че 4-тата доза не е достатъчна защита за варианта Омикрон. Това поясни д-р Гили Регев от болницата Шиба в Тел Авив. Той подчертава, че засега са налице само междинни резултати от проучването, затова не може да даде в момента по-точни цифри.

Израел не поставя под въпрос трети бустер или ваксинацията изобщо

Важно е да се отбележи, че въпросите, на които израелските учени търсят отговор в момента, са свързани с ползата от 4-та и евентуално последваща бустерна доза със сегашните ваксини. Те не поставят под въпрос третата доза като бустер, нито пък генерално ползата от пълната първоначална ваксинация. Това е важно уточнение с оглед на множеството интерпретации в интернет, които наблягат на висока заболяемост в Израел въпреки доброто имунизационно покритие.

 

Опитът на тази държава, която е една от първенците в света по ваксиниране на собственото население, категорично доказва, че този подход снижава тежкото протичане и смъртността. От началото на пандемията в Израел са починали 8318 души при 9,4 млн. души население. За сравнение в България (под 7 млн. души) 32 247 души са загубили битката с коронавируса за същия срок. 

 

Експерти от СЗО и ЕМА се изказаха със съмнение дали многократните бустери са добра дългосрочна стратегия срещу коронавируса. В момента обаче Бионтех/Прайзер и други компании разработват специфичен за Омикрон препарат. Възможно е в бъдеще да се стигне до ежегодно адаптиране на ваксините, подобно на противогрипните. 

Предварителни данни от проучването в Израел

Около 150 участници в проучването са получили четвърта доза от ваксината от Biontech-Pfizer преди две седмици. Преди седмица още 120 участници са получили четвърта доза Moderna след три дози Biontech/Pfizer. Това е първият опит в света за четвърта ваксинация с комбинирани ваксини, казва д-р Регев. Резултатите от двете групи след една седмица са много сходни. Не се установява съществена разлика.

Над 530 000 души са с четвърта доза

Решението (на Израел) да се даде четвърта доза на имунокомпрометирани хора може да осигури известно предимство, коментира д-р Регев. Вероятно тя обаче няма да е достатъчна мярка, за да се стигне до препоръка за цялото население. В момента хората над 60 години и медицинският персонал могат да получат четвърта ваксинация в Израел. С оглед на предварителните резултати от проучването д-р Регев говори за "дилема" дали на здрави хора над 60-годишна възраст трябва да се дава четвъртата доза. Ако някой е изложен на личен риск, по-добре е да се ваксинира сега, ако не, тогава може би е по-добре да изчакаме, добави той.

 

Към днешна дата около 62 процента от 9,4 милиона израелци са напълно ваксинирани – имат по две дози и бустерна, приложена до шест месеца след втората ваксинация. 30 процента от населението изобщо не е ваксинирано, а 8 процента от населението са получили двете си дози отдавна, преди около година. Според Министерството на здравеопазването почти 4,4 милиона израелци вече са получили третата си доза ваксинация, а над 537 000 вече са получили четвъртата си доза.

 

Редактор Илияна Ангелова

На снимката израелец получава бустерна доза: Охад Цвигенберг 

 

Източници: 

https://ourworldindata.org/coronavirus/country/israel 

https://www.haaretz.com/israel-news/four-vaccines-a-year-is-this-how-we-ll-go-on-coping-with-covid-1.10537388

https://www.zeit.de/thema/tel-aviv

 

Коментари