Публикация

МЗ: В България няма нито един доказан случай на смърт след ваксина срещу COVID

МЗ: В България няма нито един доказан случай на смърт след ваксина срещу COVID

В България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход, заявяват от Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата.


Позицията идва в отговор на твърденията на инфекциониста доц. Атанас Мангъров в ефира на „Нова телевизия“, че „564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани“.


Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина, изтъкват от МЗ.


Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано.

Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите болестта е открита в деня на поставяне на ваксината.


Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ.


Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация

и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се поместват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина. Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване, посочват още от министерството.

 

И допълват, че Изпълнителната агенция по лекарствата стимулира по всякакъв начин съобщаването на подозирани нежелани реакции. Призив за съобщаване се съдържа във всяка листовка на всеки лекарствен продукт, както и в информацията за медицински специалисти, наречена кратка характеристика на продукта.

 

Коментари

Направете анонимна анкета в Спешна помощ и ще разберете истината за загинали хора след ваксинация.Страхът явно отстъпва пред честността в лекарското съсловие.

Това е жалко.

Точно така, много вярно Д-р Дочева. Браво за смелостта! Моя близка почина след втора доза. В три болници ходи след това. Просто всички ги е страх да пишат, че е от ваксината. И не само тя, а много, много други и след като в болниците не ги поглеждат, а ги чакат да умрат. Имам познати след бустерна доза са в болница много зле. Така, че платените и страхливи доктори да не лъжат и крият, защото са се клели и Господ ще им го върне.

Здравейте д-р Дочева, по ваш съвет търсим лекари в спешната помощ, за да видим има ли наистина пострадали от ваксини. Ето какво отговори д-р Ангел Миков, който завежда спешното отделение на УМБАЛ Пловдив. 
https://www.credoweb.bg/publication/130699/d-r-angel-mikov-meditsi-obarkvat-patsientite-s-nedokazani-tvardeniya-za-vaksinite-i-covid-19