Публикация

Болниците са в пълна готовност да поемат новата ковид вълна

Болниците са в пълна готовност да поемат новата ковид вълна

Болниците са в пълна готовност да поемат тази нова вълна и въпреки факта че в новия план беше възприета методика за следене на риска спрямо заетостта на болничните легла, те ще откликнат на това, което се очаква от тях. Това заяви в "Денят започва" Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация.

 

Болниците са подложени на двоен натиск, подчерта тя, а спирането на плановия прием е нож с две остриета, тъй като се отразява зле на населението. Леглата могат да бъдат увеличавани достатъчно, за да се отговори на нуждите.

 

"Доста сме обезпокоени, че в последните дни сме свидетели на насилие над медици, за пореден път, този път и в контекста на ковид. Факторът легла - добре, ще го контролираме, но факторът хора е доста по-важен, защото е много по-чувствителен и хора, които от две години и половина са на първа линия, освен под напрежението и умората, да работят и под страх вече е напълно недопустимо", заяви Свилена Димитрова.

 

Трябва да има категорична реакция в защита на правния ред и на пострадалите лекари, трябва да се отправи и ясно послание към обществото.

 

„Мисля, че вчера имаше хубава реакция от страна на здравеопазването, но очакваме в крайна сметка органите на реда да покажат на обществото, че такъв тип поведение е неприемливо. Когато си говорим за това, че да се ваксинираме е бичен избор, ние трябва да знаем, че това е и отговорност, която поемаме към себе си и обществото и в крайна сметка не можем да се сърдим и да държим отговорни онези, които се грижат за нас в такива условия", коментира Свилена Димитрова.

 

Повод за срещата между болниците и НЗОК вчера е поведението на Касата спрямо болниците, касаещо бюджетите. Бюджетът на НЗОК за тази година все още не е приет и болниците очакват да бъдат договорени новите стойности.

Коментари