Публикация

Доц. Спасков: Омикрон ще натовари доболничната помощ

Доц. Спасков: Омикрон ще натовари доболничната помощ

 

Бившият шеф на спешната болница „Н. И. Пирогов” доц. Спас Спасков коментира в студиото на „Здравей, България” новия рекорд със заразените за денонощие. Днес те са 11 181 души.

 

 „Напълно е възможно, и такова е очакването, вариантът Омикрон да направи така, че по-малко хора да влизат в болниците – така ще се натовари по-скоро доболничната помощ. Отварят се много COVID кабинети в клиниките. Там се обръща внимание както на активните случаи, така и на пациенти с постковид синдром”.

 

По отношение мнението на доц. Атанас Мангъров, изразено преди дни в ефира на NOVA и впоследствие опровергано от МЗ, доц. Спасков смята, че тези спорове между медици трябва да се водят на професионално равнище – конференции и семинари. Те разколебават хората, които започват да не вярват и на двете страни.

 

„Ваксинацията, за съжаление, много прилича на застраховките”, заяви доцентът и обясни:

 

„Единствените застраховки, при които имаме широко покритие – това са задължителните – застраховка „Гражданска отговорност”. За различни бедствия – наводнения, пожари и пр., всеки си казва „Мен няма да ме стигне, а ако се случи – държавата ще ми помогне”.

 

Междувременно Университетската болница в Стара Загора приема случаи не само от града, но и от Ямбол и Сливен.

 

„Има хоспитализирани 84 човека с COVID инфекция при нас като 8 от тях са деца. 80% от капацитетът на болницата е пълен – половината пациенти са интубирани. Случаите на Омикрон и Делта се покриват в една обща вълна. Очакваме пика след две седмици в нашата област. Има организация за разкриване на нови легла, но все пак имаме предел, който можем да достигнем”. Това заяви доц. Георги Минков, който е зам.-директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора.

 

Той призова Регионалните здравни инспекции да следят за спазването на мерките.

Коментари