Публикация

Бързите и чести мутации на COVID-19 са предизвикателство за медицината

Бързите и чести мутации на COVID-19  са предизвикателство за медицината

Д-р Хани Юсеф – хирург, лекар в COVID отделение

МБАЛ „Княгиня Клементина” – София ЕАД

 

Covid-19  е остро инфекциозно респираторно и системно заболяване, причинено от инфекция с коронавирусен подтип SARS-Cov. 2. То е открито за първи път в Ухан, Китай, през декември 2019 г.

 

Понастоящем се разпространява в световен мащаб и се счита за пандемична болест. Антропонитичното предаване става предимно чрез респираторни капки / при кихане и кашляне/.

Инкубационният период от 2 – 14 дни /средно ~ 5 дни/

Covid-19 обикновено се проявява с повишена температура и симптоми на възпаление на горните дихателни пътища, а именно кашлица и диспнея. Асимптоматичното протичане е често както появата на някой други оплаквания / аносмия, болки в корема и диария/.

 

SARS – Cov. 2 след навлизането чрез входна врата към клетките, това e наричано Спайк- протеин по повърхността на вируса, залепва на АСЕ 2 – рецепторите върху клетката /мембранната протеаза/ - TMPRSS2. Вътре в клетката, както другите вируси, поема контрол над производствения процес, за да се реплицира /удвояване на ДНК и РНК/.

 

Разликата от другите вируси е че, SARS – Cov. 2 освен атакуването на респираторния епител, SARS – Cov. 2 атакува и ендотелните клетки след като попадне в кръвообращението ( Най вече на белодробното кръвообращение). В белите дробове концентрацията на АСЕ 2 – рецептори е най голяма.

Инфекция Ковид – 19 протича в две фази:

I – Фаза:

Фазата на вирусна репликация (Ранна фаза), трае от 10 до 14 дни от началото на симптомите.


Вроденият имунитет реагира основно с отделянето на интерферони, заразените получават симптоми подобни на настинка / лека треска, кашлица, диария – ако вирусът се установи в ГИТ/. Вроденият имунитет е достатъчен, за да спре инфекцията, но при SARS –Cov. 2 не винаги е такъв.

 

При повечето хора се активира придобитият имунитет и на 10-21 ден след началото на инфекцията се образуват вирус-специфични антитела. Така вирусният товар в организма спада. Антителата се засичат в кръвта още дълго време ( > 4 седмици); но при някой хора изобщо не се образуват антитела).

 

Сероконверсията, т.е. смяната на антитела от клас Ig M с антитела от клас Ig G, става средно на около 11-ия, 12-ия и 14-ия ден от началото на симптомите.

 

Т- клетъчният отговор срещу вирусния спайк-протеин е вече добре изяснен. CD8+ - Т-клетките играят решаваща роля за елеминиране на корона вирус. Също така е важен общия брой на лимфоцитите ( CD8+, CD4+ B - лимфоцити ), NK – клетки, но най-основния CD4+/CD8+ - Т-лимфоцити.


За повечето хора е приключена I-фаза. Но при тежките форми на Covid-19 - около 2 седмици от началото на инфекцията настъпва II- Фаза.

 

II – Фаза:

Имунна свръхреакция и хиперинфламаторност.

Дерегулирана имунна /възпалителна реакция на вируса (това около 2 седмици след началото). Вирусът вече не играе основна роля, на преден план излиза преувеличената защитна реакция на организъм да овладее инфекцията.

 

Въпреки свръхреактивността на имунната система засегнати са основно хора с отслабен имунитет ( възрастни, с хронични заболявания или хора на имунносупрасивна терапия, хипертония, диабет). Причината затова е по-слабата реакция в I-та фаза на болестта, което позволява на вируса да се разпространява от клетка в клетка от самото начало.

 

Свръхреакцията на организма във втоората фаза е “ отчаян опит “ на организма да овладее инфекцията. Увеличават се инфламаторните медиатори и цитокини, които увреждат тъканите и водят до влошаване на състоянието на пациента. Тази т. нар. ЦИТОКИНОВА БУРЯ – води до тежки увреждания на белодробния ендотел и до остър респираторен дистрес синдром ( ARDS) и дори до смърт.

 

Като първи избор на лечение в първата фаза е антивирусната терапия ( Remdesivir), докато във втората фаза е кортикостероиди (Dexamethasone).

Нови щамове

Мутациите на Covid-19 се появиха много бързо и често, това  притеснява учените и ги предизвиква  да търсят решение. Вече са открити много щамове –Британски, Южноафрикански, Бразилски, Индийски и последно Омикрон.

 

Британският, известен като (α) В 1.1.7, представлява заплаха. Способността му да се разпространява и да  мутира бързо. Що се отнася до Южно-африканския щам, известен като (β) в .1.351, той носи много мутации, най-опасния от които е Е.484k.h , скоро се появи Индийски делта вариант, известен като В.1.617.2 (Δ). Според СЗО делта вариантът на Covid-19 е притеснителен вариант, заради по-голямата му заразност и повишената му способност да причинява тежка форма на заболяването.

 

И сега сме в ерата на най-новият вариант Омикрон, известен като В.1.1.529, бързо разпространяващ се, по- заразяващ, но пък заболяването протича по-леко. Тази мутация в спайк-протеина на вируса има свойства, които противопоставят най-ефектевните антитела, произведени от преболедували и оздравели пациенти. А Бразилският щам, известен като Р.1., носи две мутации и е най-често разпространен и резистентен към придобития имунитет.

 

Мутациите на вируса в човешкото тяло са нормално явление, но рискът се крие във възможността на вируса да стане устойчив към ваксините.

 

Много е важно дали PCR тестът ще открие тези щамове и дали лечението и ваксините ще бъдат ефективни? До сега, може да се каже, че PCR тестът може да открие тези щамове, тъй като има способността да открие генетичната модификация на вируса като – Е,S,N,dPR.

Клиничен спектър

Инкубационият период на Covid-19 – до 14 дни, средно от 4 до 5 дни.

 

Протичането на болестта:

  • Асиметрично протичане:

Положителен тест (PCR или антгенен тест). Няма симптоми.

  • Леко протичане:

Това са лица със специфично протичащи признаци на Covid-19 (фибрилитет, суха кашлица, повръщане, диария, анорексия, аносмия или агеузия), но нямат диспнея.

Възстановяването отнема 1-2 седмици.

  • Средно тежко протичане:

Със симптоми на долните дихателни пътища, и рентгенови данни за пневмония.    O2SAT>94%. Възстановяването отнема 2-8 седмици.

  •  Тежко протичане:

      1. O2SAT<94%

      2. Дихателна честота >30/min.

  • Критично протичане:  
  1. Дихателна недостатъчност.
  2. Септичен шок.
  3. Полиорганна недостатъчност.

Възстановителен период 12-18 месеца

  • Персистиращ Covid-19- (Long-Covid):

Симптомите продължават  >12 седмици.И включват умора, болки в ставите и гърлото или гърдите, сърцебиене, задух, неврологични симптоми и влошено качество на живот.

 

80% от случаите са леки или без симптоми.

15% от случаите са тежки.

5% от случаите са критични.

 

  • Средното време от проявата на симптомите до началото на критичната фаза (трансфер към интензивно отделение) е 8-9 дни.
  • 72% от пациентите съобщават за персистиращи симптоми  (задух или умора) > 60 дни от началото или >30 дни от дехоспитализацията.
  • Най-честите усложнения на Covid-19:
  1. Вирусна пневмония
  2. Дихателна недостатъчност
  3. Остър респираторен дистрес синдром (ОРДС)
  4. Сепсис и септичен шок
  5. Кардиомиопатия
  6. Остра бъбречна недостатъчност (ОБН)
  7. Белодробна тромбоемболия (БТЕ)

 

В продължението на публикацията ще представя възможностите за диагностика и лечение на Covid-19. 

 

 

Коментари

Имунна свръхреакция и хиперинфламаторност. Това ли е единственият патоанатомичен механизъм на смъртта при covid19? Втората фаза?

Доколко уврежданията от атакуването на респираторния епител и на ендотелните клетки в "първата фаза" имат значение за изхода на заболяването и доколко тяхната роля е основна или основно е значението на формулираната от Вас "втора фаза".
Кое кара организма да започне да се свръхзащитава? Дали не е някакво химично натрупване в резултат на процесите от първата фаза? Какво отключва тази буря?
На мен ми липса информация на патоанатомично ниво, например от проф. Поповска, за да разберем какво точно се случва.