Публикация

Бум на естествените раждания по време на пандемията

Бум на естествените раждания по време на пандемията

Рекорд в броя на ражданията по естествен път по време на пандемията. Това отчитат от Родилното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. По време на двете пандемични години (2020 и 2021) в Отделението на болницата са станали 1693 нормални раждания, което представлява близо 70% от всички раждания. През месеците на пандемията в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са се родили общо 2562 бебета – 1371 момчета и 1191 момичета. Както се шегуват лекарите в Родилното отделение в болницата „страхът от вируса в световен мащаб, не пречи на българите да създават новия живот“.

 

Постигнатите 70% раждания по нормален път се случват на фона на разрастващата епидемия от цезарови сечения в България. Според официалните статистическите данни в някои части на страната ражданията по оперативен път достигат до 80%.

 

„Цезаровото сечение е оперативна намеса, която се изисква в определени застрашаващи живота или здравето на бебето и родилката състояния и ситуации и към него трябва да се пристъпва след правилна медицинска преценка и информирано решение от страна на родилката и семейството“, заявява проф. Атанас Щерев.

 

По думите му няма жена, с редки изключения, която да не може да роди по естествен път, ако бъде емоционално и физически подготвена за това и получи необходимата подкрепа от своите лекари и акушерки в месеците на проследяването на бременността, преди и по време на самото раждане.

Коментари