Публикация

Неуспешните опити за отслабване повишават риска от диабет

Неуспешните опити за отслабване повишават риска от диабет

Честите опити за отслабване, които са неуспешни и водят до възстановяване на загубените килограми, могат да повишат риска от появата на захарен диабет от тип 2. Това отбелязва група финландски учени като резултат от свое проучване. Причината, която се посочва е неадаптивното хранително поведение, което е свързано с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ). 

 
Проучването е проведено сред 2684 човека, от които 80% са жени, като честотата на предишни опити за отслабване е категоризирана в пет групи: 

 

  • без опити; 
  • без опити за отслабване, но опит за поддържане на теглото стабилно; 
  • 1-2 опита; 
  • 3 или повече опита;
  • постоянни опити.  

 

Данните за начина на хранене и неговата ефективност са събирани с помощта на дигитален въпросник. 


Според проучването общо 84% от участниците са се опитвали да отслабнат, като тези с един или повече опити за отслабване са имали по-висок ИТМ и по-голяма обиколка на талията в сравнение с тези без опити и без опити за отслабване, но опитващи се да поддържат теглото стабилно. Същевременно категорията „без опити“ има най-високия изходен инсулин на гладно, но при започването на подходяща диета в срок за една година тук се наблюдава най-положителен резултат за постоянното му редуциране - [-20 pmol/l (-17,6%)]. При групата „опитва да отслабне, но се опитва да поддържа теглото си стабилно“ резултатът е [+0,5 pmol/l (+0,7%)], при „1-2 опита“ - [+2,4 pmol/l (+2,9%)], а при „3 или повече опита“ – [+4,3 pmol/l (+4,8%)] и „непрекъснато“ – [−0,03 pmol/l (−0,03%)].  

 

Според изследователите може да се предположи, че опитите за отслабване, особено по-често, в крайна сметка могат да доведат до

 

повишено общо и централно затлъстяване

 

Те отбелязват, че подобни констатации са докладвани в някои предишни проучвания. Резултатите показват, че повече опити за отслабване могат да доведат до флуктуация на теглото, последващо увеличаване на абдоминалното затлъстяване и инсулинова резистентност. Предполага се, че има вероятни отрицателни метаболитни последици от повтарящите се опити за загуба на тегло. Най-големи са неблагоприятните ефекти при индивиди, които имат нормален индекс на телесна маса, но се опитват да отслабнат.  

 

Учените съветват като цяло да се избягват ненужните опити за отслабване, но когато има такава необходимост, да се гарантират правилните стратегии за поддържане на постигнатото намалено тегло.  


Цялото проучване можете да видите тук. 


Бойко Бонев 

Коментари