Публикация

„Софиямед“ с пакет „Високоспециализиранa неонатологичнa грижa“

„Софиямед“ с пакет „Високоспециализиранa неонатологичнa грижa“

От началото на 2022 година Отделението по неонатология на УМБАЛ „Софиямед“ въведе платен пакет „Високоспециализиранa неонатологичнa грижa“, задължителен за всяко бебе, родено в болницата. От него могат да се възползват и родилки от други лечебни заведения.

Пакетът включва:

  • Индивидуално обучение по кърмене, съвети от неонатологичния екип за обгрижване и отглеждане на кърмачето. Целта е младите майки да се чувстват максимално спокойни и подготвени, както в рамките на престоя в лечебното заведение така и след прибирането у дома;
  • Изследване кръвната група на новороденото с издаване на официален фиш от трансфузионна лаборатория;
  • Пулсоксиметричен скрининг за отхвърляне на критични вродени сърдечни малформации и при необходимост консултация с детски кардиолог и ехокардиография на място;
  • Специализирани изследвания като трансфонтанелна ехография, ехография на коремни органи и отделителна система в рамките на престоя на бебето или в първия месец от живота.

Преглед и консултация от детски ендокринолог, относно правилното хранене на кърмачето и малкото дете са също част от пакета. Фокус в него е сложен на профилактиката на рахита и затлъстяването в ранна детска възраст и изследване на нивото на вит. Д и костната хомеостаза на 3-месечна възраст.

В рамките на пакета се извършват и три консултативни прегледа през първите 3 месеца

за проследяване на физическото и нервно-психическото развитие на детето и се провежда обучение за методиките на масаж и гимнастика, съобразени с възрастта и неврологично състояние на кърмачето.

 

„Създадохме пакет „Високоспециализирана неонатологична грижа“, за да може чрез изследванията и консултациите в него да окажем така необходимата подкрепа на родителите в първите месеци от живота на бебето, изпълнени с много притеснения и неизвестни.

 

В него сме включили специализирани и насочени изследвания и консултации, които да отхвърлят едни от най-честите патологии, характерни за периода на новороденото, които не присъстват в задължителните скринингови програми. Навременното им установяване, проследяване и лечение са много важни за нормалното развитие на детето, коментира д-р Мария Йочева, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Софиямед“.

Коментари