Публикация

Отбелязваме Деня на родилната помощ

Отбелязваме Деня на родилната помощ

На този ден отправяме своята благодарност към всички акушер-гинеколози, неонатолози, акушерки – специалистите, които допринасят за появата на нов живот.

Честит празник!

Поклон пред професионализма, всеотдайността и непрестанните грижи, които полагате! Бъдете здрави, бъдете щастливи, бъдете ценени! Следвайте всеотдайно призванието си!


От 1951 г. 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ. Датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил се чества днес, а по нов - на 8 януари.
По традиция денят ще бъде отбелязан тържествено във всички АГ болници, клиники и отделения в страната.

Бабинден - един от големите народни женски празници

Той е посветен на „бабите“ - жените, които в миналото помагали при раждане. Обредите през този ден са подчинени на желанието да се засвидетелстват благодарност и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките и са помогнали за раждането на новия живот. От там идва и названието му - Бабинден.
Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена. Днес денят губи доста от обредните си обичаи, но се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Какъв е обичаят

От рано бабата-акушерка обикаля домовете, където е помагала при раждането. Във всяка къща окъпва детето, ако е по-малко, а на по-големите измива очите – поредният обред, свързан с водата и нейната очистителна сила.


След това бабата се връща у дома си и чака гости. При нея идват с дарове (варакосана китка, сапун, пешкир) всички жени, които е израждала. Започва гощавка, на която могат да седнат само жени. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и ѝ подава подноса с храната. Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл.


След богато хапване идва ред на песните и хорото, което се води от бабата. През целия ден жените се отдават на буйно веселие, позволявайки си много волности със срещнатите по пътя мъже. Затова в някои райони на този ден мъжете не смеят да излизат на улицата, та да не станат прицел за подигравка.


В някои региони на страната не бабата ходи при родилките, а те при нея. Още преди изгрев слънце майките с малки деца до три годинки отиват на чешмата, за да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да ѝ „полеят“. Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите - в това е вложена символика за здрава и берекет. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива ѝ вода да се измие и я дарява с пешкира (кърпата), който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат.


Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с мартеничка - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“.


След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното ѝ рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила („хванала“) червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.


Кулминацията на празника е обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата в двора. Целта на ритуала е чрез водата жената да се пречисти от злите сили, защото в народните представи възможностите на бабата се оценяват като свръхестествени – тя помага за раждането на новия живот. 


Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро. Празникът завършва пред дома на бабата, където хорото я изпраща. Целува ѝ се ръка и се дават дарове.

 

С Бабинден се слага край на ивановденските празници, а с това и на целия коледно-новогодишен празничен цикъл.

Коментари