Публикация

Хронична обструктивна белодробна болест – какво представлява, избор на инхалаторно устройство и дихателни техники

Хронична обструктивна белодробна болест – какво представлява, избор на инхалаторно устройство и дихателни техники

През 2021 г. Boehringer Ingelheim отбеляза 100-годишнина в областта на лечението на респираторни заболявания! През последното столетие ние се очертахме като лидер в тази терапевтична област, помагайки на пациенти с редица респираторни състояния, включително хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

 

Днес има повече от 250 милиона души по света, страдащи от различни степени на задух, причинен от ХОББ1 и медицинските специалисти прогнозират, че случаите ще продължат да се увеличават през следващите 50 години.2

 

В Boehringer Ingelheim знаем, че за да направим промяна, е необходимо обществото да бъде информирано в по-голяма степен за това прогресивно заболяване. Нашият фокус продължава да бъде да подобрим качеството на живот на пациентите с ХОББ и да им помогнем да живеят по-независим живот.

Какво е ХОББ?

Хроничната обструктивна белодробна болест е прогресивно заболяване, което ограничава въздушния поток в белите дробове и затруднява дишането на пациентите и ежедневните им дейности, дори в много ранен етап.3 Това е едно от най-честите белодробни заболявания в света, но много хора дори не знаят, че го имат. Често се бърка с "хроничен бронхит" или "емфизем". ХОББ има и много общи симптоми с астмата, като кашлица, хрипове и затруднено дишане.3

 

ХОББ е прогресивно заболяване, което трябва да се управлява и контролира, докато продължава да се развива. Симптомите варират – те могат да бъдат леки и да причинявам дребно неудобство, но могат да представляват по-сериозни проблеми. Най-честите включват задух, постоянна продължителна кашлица, както и прекомерно отделяне на храчки.3 Тези симптоми могат да се появят бързо или могат да започнат да се разкриват по-постепенно с течение на времето. Именно непостоянната скорост на развитие на заболяването, често може да бъде причина за игнорирането му.

Защо е важен изборът на инхалаторно устройство при терапията на ХОББ?

Задухът, причинен от ХОББ, може да повлияе значително на извършването на прости ежедневни дейности, които много от нас приемат за даденост, като изкачване на стълби или носене на пълна пазарска чанта.3 В момента няма лечение за ХОББ, но могат да се положат усилия за управление симптомите и забавяне на прогресията на заболяването,

доколкото е възможно, с лекарства и промени в начина на живот. Ето защо е важно ХОББ да бъде диагностицирана възможно най-рано.

 

Инхалаторният път на доставяне на медикамента в белите дробове се счита за най-оптималния за постигане на бърз лечебен ефект и оптимален контрол на пациентите с обструктивни белодробни болести, защото се постигат високи концентрации в мястото на патологичния процес при минимум странични ефекти, според експертите.

 

За максимална ефикасност на инхалаторната терапия, пациентът трябва да използва ефективно устройство, да притежава добра инхалаторна техника, както и да се придържа към назначения терапевтичен режим. Ето защо изборът на най-добро инхалаторно устройство е повратен момент при пациенти с ХОББ.

 

Boehringer Ingelheim създаде устройство за лечение на ХОББ и астма, базирано на обратна връзка от пациентите. Новото поколение инхалатор за многократна употреба тип „фина мъгла“ предлага редица предимства за пациента:

• по-лесна употреба

• лесно сглобяване

• наличие на индикатор за дозата, разположен в основата на пълнителя.

 

Иновативното устройство генерира бавнодвижеща се, дълготрайна „фина мъгла“, която спомага лекарството да проникне дълбоко в белите дробове, като е необходимо минимално усилие при инхалиране от пациента. Прилагането на еднакви дози се постига благодарение на основните конструктивни елементи на инхалатора и се гарантира независимо от страната, на която е обърнато устройството по време на прилагане на дозата. Устройството за многократна употреба се презарежда и се използва с до 6 пълнителя. Respimat® за многократна употреба - как се употребява

Дихателни упражнения за ХОББ

Ако сте били диагностицирани с ХОББ, препоръчително е също да правите прости дихателни упражнения, като дишане със свити устни, което може да помогне за подобряване на симптомите.4

Вижте трите видеа с различни дихателни техник, които публикувахме за вас през 2021 година:

Дишане с присвити устни за хора с ХОББ

Дишане в ритъм за хора с ХОББ

Контролирано дишане при ХОББ

 

И помнете, че, ако имате дори малка причина да подозирате, че страдате от ХОББ, или смятате, че сте изложени на риск от заболяването, говорете с вашия лекар. Колкото по-рано пациентите разберат за проблема, толкова по-бързо могат да го овладеят и да намалят въздействието на заболяването върху качеството им на живот.

Източници:


1. Viegi G, Maio S, Fasola S, Baldacci S. Global Burden of Chronic Respiratory Diseases. J Aerosol Med Pulm Drug Deliv. 2020 Aug;33(4):171-177. doi: 10.1089/jamp.2019.1576. Epub 2020 May 18. PMID: 32423274.
2. Waatevik M, Skorge TD, Omenaas E, Bakke PS, Gulsvik A, Johannessen A. Increased prevalence of chronic obstructive pulmonary disease in a general population. Respir Med. 2013 Jul;107(7):1037-45. doi: 10.1016/j.rmed.2013.04.008. Epub 2013 May 13. PMID: 23680166.
3. WHO. World Health Organisation Fact Sheets. Chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/chronic-obstructive-pulmonary-disease-(copd) [Accessed Nov 2021]
4. Cabral LF, D'Elia Tda C, Marins Dde S, Zin WA, Guimarães FS. Pursed lip breathing improves exercise tolerance in COPD: a randomized crossover study. Eur J Phys Rehabil Med. 2015 Feb;51(1):79-88. Epub 2014 Apr 2. PMID: 24691248.

Коментари