Публикация

От началото на годината до Бабинден - "хванахме" 46 бебета

От началото на годината до Бабинден - "хванахме" 46 бебета

46 бебета, от които 30 момчета и 16 момичета, проплакаха в АГ отделението на „УМБАЛ-Пловдив“ от началото на 2022 г. Децата са с 15 повече в сравнение със същия период на миналата година. Първата двойка близнаци са родени на 5 януари – момче и момиче, заченати по естествен начин.

Измиха ръцете на доайена в отделението

Екипът на отделението спази традицията на Бабинден – бременната Лина  изми ръцете на доайена в отделението д-р Венцислав Демирев. На него се падна честта и да разчупи питата. Той така майсторски се справи, че я раздели почти наполовина, но все пак „мъжката“ част на погачата се оказа малко по-голяма. Предсказанието, че през 2022 г. ще се раждат повече момчета се сбъдна веднага – на Бабинден проплакаха 2, а до няколко дни се очаква да роди второто си момченце и Лина.

 

Заради вълната от Омикрон празникът се проведе в тесен кръг и при строго спазване на противоепидемичните мерки. Петмесечният Андрей и 2-годишната София бяха сред гостите. Те придружаваха майките си, които са част от екипа на отделението. Зам.-директорът д-р Валерия Петрова и с главната сестра на болницата Елена Симеонова благодариха на екипа от името на ръководството за всеотдайния труд, а след това пожелаха на всички здраве и много щастие.

Ръководството отличи 4-ма медици за празника

Съветът на директорите награди д-р Венцислав Демирев и акушерка Милена Марудова  от АГ отделението и д-р Милена Сребрева и медицинска сестра Руска Цинцарова от Неонатология тази година послучай 21 януари – Деня на родилната помощ.

 

В специален поздравителен адрес изпълнителният директор д-р Динчо Генев благодари на колегите си за тяхната отдаденост към най-благородната човешка кауза – раждането на нов живот. Той им пожела здраве и сили, за да продължат да изпълняват мисията си, а бебешки плач да огласява отделението през цялата година.

Все повече жени раждат по естествен път благодарение на екипа

Д-р Димитър Йончев, началник на АГ отделението, посочи, че през 2021 г. ражданията са започнали да се увеличават през втората половина на годината. В отделението са проплакали 743 бебета, от които 4 двойки близнаци. Той отбеляза, че благодарение на усилията на екипа децата, родени по естествен път са 432, а след секцио – 311. Все повече родилки избират нормалното раждане, което акушер-гинеколозите и акушерките им препоръчват. 

 

В АГ отделението са направени 120 гинекологични операции, от тях 45 са ендоскопски, информираха от лечебното заведение.

 

Очаква се много скоро то да бъде оборудвано с нов ултразвук и с апаратура за лабораторни изследвания за по-прецизна диагностика.

 

От лечебното заведение припомниха, че всеки вторник след предварително записване д-р Йончев провежда безплатни прегледи от 12 ч. за пациентките.

 

 

Коментари