Публикация

Долен кръстосан синдром + упражнения

Долен кръстосан синдром + упражнения

Долният кръстосан синдром е характерен мускулен дисбаланс в лумбо-пелвисната област, вследствие порочна позиция в ежедневието. 


Нарушенията в стойката са свързани с промяна на нормалните извивки или позиция на гръбначния стълб и съответно нарушение в мускулния баланс. За разлика обаче от трайните гръбначни изкривявания, неподходящите и грешно заучени пози могат много по-лесно да се коригират с подходящи упражнения.


Долният кръстосан синдром е едно от най-честите функционални нарушения в опорно-двигателни апарат. Като основна причина за появата му обикновено се смята неправилна стойка вследствие, на която се получава дисбаланс между мускулите поддържащи таза в неутрално положение. Ежедневните двигателни навици също „допринасят“ за задълбочаването на извивката в кръста.

 


Най-честите причини и рискови фактори за увеличаването на лумбалната лордоза са:
• Характерен мускулен дисбаланс (най-вече слаба коремна мускулатура и/или скъсени флексори на бедрата)
• Бременност
• Наднормено тегло
• Често ходене на висок ток и други

 

 

Каква промяна на двигателни навици трябва да направим, за да противодействаме на долния кръстосан синдром?
1. Независимо дали професията Ви е свързана с продължителен стоеж или седеж, ако можете правете по-често кратки почивки, през които да разтегнете дългите мускули на гърба.
2. При ходене или стоене се опитвайте да държите коремните мускули леко стегнати и корема прибран.
3. Не задълбочавайте умишлено извивката в долната част на гърба (при жените) и не се опитвайте да изпъчите максимално напред гръдния си кош (при мъжете).
4. Позата по време на сън се променя трудно, но по възможност избягвайте да спите по корем, тъй като тази позиция задълбочава лордозата. Ако не може да промените това, пробвайте да поставите малка възглавница под корема. По-добрите варианти са спането настрани с възглавница между краката или спането по гръб.


✅ Кинезитерапията цели възстановяване на баланса на мускулния тонус, като въздейства за подобряването на подвижността на гръбначния стълб. Включват се упражнения за засилване на коремните и седалищните мускули и стречинг за скъсените мускули.


✅ Масажът има благоприятно действие върху стегнатите мускули, като ги отпуска и подобрява кръвоснабдяването, но сам по себе си не е достатъчен за разрешаването на проблема.

Коментари