Публикация

Д-р Виткова: Ваксините не са това, което очаквахме

Д-р Виткова: Ваксините не са това, което очаквахме

България вече е във фазата на Омикрон. Доказателство за това е запазващият се брой на хоспитализираните с COVID-19 и настанените в интензивните отделения. Това коментира бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова в студиото на „Здравей, България”.

 

„Трябва да си дадем още няколко дни при този рязък скок на заболеваемостта, за да видим какво ще се случи. Обикновено не първите дни са тези, които вкарват пациентите в болницата. До една седмица би трябвало прогнозата да се очертае по-ясно - дали при този ръст ние ще запазим равновесието в лечебните заведения”, уточни тя.

 

Д-р Виткова посочи, че проблемът относно мерките, които да се предприемат при децата, сега е голям. „Дълго време те учеха онлайн и образованието през тези две години страда страшно много. Продължителните и късните последствия от това, че образованието не е на необходимото ниво, тепърва предстои да ги видим”, допълни тя. И уточни, че идеята на МОН да се търси баланс в някои региони не е възможна заради ръста на заболеваемостта.

 

Относно COVID мерките бившият здравен министър каза, че в целия свят те са нестандартни.

 

„Ресторантьорите може да са ваксинирани, но проблемът е какви са техните посетители. И особено сега, в Омикрон, виждаме, че боледуват и ваксинирани, и неваксинирани. Идеята е да ги няма тези по-големи струпвания”, допълни тя.

 

По темата за това, че боледуват и ваксинираните д-р Виткова посочи: 

 

За съжаление, ваксините не се оказаха това, което очаквахме в началото.

 

Тоест - ние очаквахме, че когато се ваксинираме, ще настъпи краят на епидемията. Виждаме, че това не се случва. Признанията са вече повсеместни, че ваксините тепърва трябва да се доработват”, заяви тя.

 

По думите ѝ проблемите около пандемията с коронавируса са много и са предизвикателство пред медицинската наука.

 

„Тепърва възниква въпросът, особено в Америка, за произхода на вируса. Все още нямаме отговор. Връщаме се в началото на пандемията”, уточни Виткова.

 

Коментар от нея дойде и за отпадането на зеления сертификат у нас при 60% ваксинирани и под 5% заетост на интензивните легла. „Някои страни вече го направиха. Нека да видим дали ще стигнем 60% - далеч сме още”, завърши Виткова. 

Коментари