Публикация

Проф. Кантарджиев: В края на пролетта случаите рязко ще намалеят, лятото ще има затишие

Проф. Кантарджиев: В края на пролетта случаите рязко ще намалеят, лятото ще има затишие

„Хубавото за Омикрон е, че много нисък процент влизат в болница и много нисък процент са с тежки прояви на заболяването“.


Това каза проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНР.


Той посочи, че

в нашата страна има сигурно доказателство, че заболяването преминава по-леко

Според резултатите от секвенирани проби едва 7 души от 227 с Омикрон са на болнично лечение, уточни проф. Кантарджиев. По думите му е добре, че поддържаме по-ниски показатели на брой хора в болници.


„Към края на пролетта ще имаме рязко намаляване на случаите, дори в нашата страната. Лятото ще имаме затишие“, прогнозира той и допълни, че

здравната система ще може лесно да ограничава отделни взривове на заболеваемостта наесен

Мерките не трябва да са много строги и ограничителни, но трябва да са навременни, обобщи специалистът.

Според него ефектът на въвежданите мерки трябва да е видим след две седмици, в противен случай се губи мотивацията на населението.

Смесена инфекция на грип и коронавирус е рядкост

- каза още проф. Тодор Кантарджиев.

 

Повече от половин милион души у нас са си сложили трета, бустерна инжекция, допълни той.


Вече 40-50 години се работи по универсална ваксина срещу грип, но всяка година СЗО променя състава на противогрипните ваксини, коментира още проф. Кантарджиев по темата за разработването на универсална ваксина срещу Covid-19. По думите му универсална ваксина се изработва много трудно.

Коментари