Публикация

Иван Димитров: Лоша хемодиализа у нас прави хората негодни за трансплантации

Иван Димитров: Лоша хемодиализа у нас прави хората негодни за трансплантации

Лошото качество на хемодиализата в България прави негодни за трансплантация много от пациентите. Това обяви в интервю за bTV председателят на Български пациентски форум Иван Димитров. По думите му причината за това са кражбите в тази област.

 

„Като пациентска организация неведнъж сме обръщали внимание, че все по-малко български граждани, които се нуждаят от животоспасяваща трансплантация, са годни за това. През последните 20 години пренасочването на пари за хемодиализа към друго или да го кажем с истинската дума, кражбата от хемодиализата, влошава качеството й“.

 

Според него, за да се подобри ситуацията е необходимо да се промени времето на актуализация на листата на чакащите за трансплантация. В  момента това става веднъж в годината, но заради лошото качество на хемодиализата това трябва да се промени на 3 месеца. Така ще се избегнат ситуации, при които

 

има орган от донор, но няма подходящ реципиент

 

В момента повече от 900 българи чакат за бъбрек, а хиляди са на хемодиализа. Същевременно бъбречните трансплантации у нас от трупен донор са около 10-15 на година, напомни Димитров. По думите му листата трябва да се разшири и в нея да се включат няколко хиляди нуждаещ се.

 

Димитров каза, че една от причините в България да се извършват малко трансплантации е недоверието е здравната система, което кара хората да не даряват. Закриването на Агенцията по трансплантациите също бе определено като голяма грешка, довела до пълен срив в системата на донорството. Според него, за да се промени ситуацията трансплантациите трябва да станат приоритет на държавата. Димитров призова управляващите да се възстанови Агенцията по трансплантациите, като тя да бъде не към Министерството на здравеопазването, а към Министерски съвет.

Коментари