Публикация

Социалните мрежи провокират хората да общуват повече

Американско изследване твърди, че социалните мрежи подобряват междуличностните отношения, а не ги влошават - както се смяташе досега, съобщава Ройтерс.


Сайтове като Фейсбук набраха значителна популярност през последните години и този интерес предизвика загриженост за евентуални негативни ефекти.

Учени от Тексас обаче опровергаха тези твърдения Според тях социалните мрежи не изместват живото общуване, а осигуряват нови възможности за комуникация.

В анкета, проведена със студенти и вече завършили младежи, 60 % от запитаните заявили, че обновяването на статуса е между най-популярните дейности, а 60% пишат коментари в профила си. 49 % пък изпращат съобщения и коментари на приятели.

Изследователите също установили, че макар и еднакъв брой мъже и жени да ползват Фейсбук, те правят това по различен начин. За жените е по привлекателно съдържанието и те по-специално го използват за установяване на контакти. Мъжете пък са по-практични.

Нежният пол е по-склонен да публикува повече снимки от събирания с приятели, докато силният пол предпочита да дава визуален израз на хобитата си или да публикуват връзки, свързани с политиката или поп-културата. 

Коментари