Публикация

Богдан Кирилов: От 9 сигнала за летален изход след ваксинация при нито един не доказахме връзка

Богдан Кирилов: От 9 сигнала за летален изход след ваксинация при нито един не доказахме връзка

Общо 9 сигнала имаме за настъпил смъртен случай след ваксинация срещу коронавирус, но при нито един от тях не е открита причинно-следствена връзка. Това каза пред bTV изпълнителният директор на ИАЛ. Богдан Кирилов. До момента са подадени 3900 сигнала за нежелани постваксинални реакции, като огромна част от тях са описани в кратката характеристика на препаратите. ИАЛ има ангажимента да проследява подадени сигнали за нежелани реакции, както и да ги докладва в 15-дневен срок на Европейската агенция по лекарствата.

Процентът на ваксинираните починали от COVID е много нисък

Процентът на ваксинираните починали от COVID варира, но е много нисък – между 5 и 7. „Днес имаме данни за 28 починали, нито един от тях не е бил ваксиниран, посочи той. - Смъртните случаи са при хора в различна възрастова група, с различни придружаващи заболявания. Има и 6 случая, за които е установено, че между първа и втора доза е настъпило инфектиране с коронавирус.“

Алергиите са единственото противопоказание за имунизиране

Според Кирилов единственото противопоказание за ваксиниране са данни за алергична реакция спрямо някоя от активните съставки. Стратегията на европейския регулатор, както и на компетентните експерти от Израел, САЩ и други страни, е да се постигне максимално ваксинационно покритие с първична ваксинация и бустерни дози. Здравните власти потвърждават необходимостта от прилагане на ваксините при максимален брой хора, за да се ограничи разпространението на заразата.

 

Директорът на ИАЛ потвърди, че всички експерти и регулатори са единодушни относно ползата от трета доза, като в същото време приемат, че е необходимо да се натрупат повече данни, за да се реши дали в бъдеще ще се налага и поставянето на четвърта доза.

Новите специфични ваксини се очакват април-май

Той допълни, че компаниите вече работят по специфични ваксини за конкретни варианти на вируса, а препоръката на регулаторите е да са работи и по създаването на дву- и многовалентни ваксини. Богдан Кирилов смята, че до края на март едва ли ще е възможно да се появят специфични ваксини, но това би могло да се случи към края на април или началото на май, тъй като трябва да приключат клиничните изпитвания.

Коментари